A három legnépszerűbb kölcsönből - lakáshitel, személyi kölcsön és babaváró támogatás - összesen több mint 1583 milliárd forintra szerződtek a bankok az év első tíz hónapjában. A lakáshiteleknél a korábbi lendület alábbhagyott, de az államilag támogatott hiteleknek köszönhetően még így is pluszban maradtak. A személyi kölcsönök piaca a lakosság járványra adott "válaszának" következtében 40 százalékkal szűkült. A babaváró kölcsön keretében pedig 523 milliárd forint került a háztartásokhoz - olvasható a Money.hu által a magyarországi hitelpiacról készített friss elemzésben.

Bár a koronavírus-járvány felforgatta a mindennapi életet és komoly visszaesést okozott a gazdaságban, a lakossági hitelpiac az összképet nézve tartotta magát. Kockázatok és teendők azért lesznek a jövőben - derül ki a Money.hu összeállításából.

A lakáshitelpiacon 770 milliárd forint új szerződést kötöttek a bankok az év első tíz hónapjában a Magyar Nemzeti Bank hivatalos adatai szerint, ez alig több mint 1 százalékos növekedést jelent éves szinten. Ez a szerény növekedés a koronavírus-járvánnyal együtt kedvezőnek mondható. A piaci lakáshitelek vannak továbbra is fölényben, ám ezeknél az új szerződések összege 3 százalékkal, 641 milliárd forintra csökkent a múlt év első tíz hónapjához képest. Az államilag támogatott lakáshitelek összege ugyanebben az időszakban 39 százalékkal, 124 milliárd forintra emelkedett.

Az államilag támogatott konstrukciók látványos bővülése elsősorban annak köszönhető, hogy a múlt év közepétől már a kétgyermekes családok is jogosulttá váltak a családi otthonteremtési kedvezmény keretében igényelhető kedvezményes, maximum 10 millió forintos lakáshitelre" - szögezi le Németh-Simkó Judit, a portál kommunikációs vezetője.

IllusztrációForrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Bár a babaváró támogatás szabad felhasználású kölcsön, ám az érintettek egy része lakáscélra használja. A tavaly júliustól elérhető babaváró keretében pedig az idén - január és október vége között - 523 milliárd forintra kötöttek szerződést a háztartások.

Népszerűek az államilag támogatott hitelek

Közben az elmúlt évek hitelsztárjai, a személyi kölcsönök mínuszba kerültek. A személyi kölcsönöknél bekövetkezett visszaesés több tényezővel magyarázható. Egyrészt, a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt óvatosabbá vált a lakosság, a nagyobb beruházásait, kiadásait visszafogta, későbbre halasztotta. Márpedig sok esetben ezek fedezetét jelentették korábban a személyi kölcsönök. Emellett a személyi kölcsönöknél a járvány megjelenéséhez köthető adósvédelmi intézkedésként bevezetett thm-plafon miatt a bankoknak át kellett alakítaniuk ezeket a konstrukciókat, ezért egy ideig nem is szerepelt a palettájukon a személyi kölcsön.

IllusztrációForrás: Dreamstime

A három legnépszerűbb hiteltípust nézve az idei adatokból az látszik, hogy 1583 milliárd forint új hitel landolt a háztartásoknál. Ennek pedig a harmadát az államilag támogatott konstrukciók, a babaváró és a kedvezményes lakáshitelek adták.

Jelentős eltérések lehetnek a banki konstrukciók között

A koronavírus-járványból adódó bizonytalanság miatt egyelőre nehéz pontos előrejelzést adni, hogy a következő időszakban, például a jövő évben hogyan alakulhat a lakáshitelezés. Ez nagyban függ attól, hogy mikor kezd visszaszorulni nemzetközi szinten és Magyarországon a járvány, valamint attól, hogy mikor kezd felélénkülni a gazdaság és hogyan alakulnak a fizetések. Szintén lényeges, hogy a háztartások mikor kapcsolnak bátrabb üzemmódba, azaz pörgetik fel a fogyasztásukat. Mindenesetre a hitelpiacon van tér a növekedésre, a GDP-arányos lakáshitelezésben ugyanis nemzetközi szinten is alacsonynak számítanak a magyar mutatók.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A money.hu szakértői felhívták arra is a figyelmet, hogy a lakáshitel-szerződések száma az utóbbi időszakban kisebb mértékben nőtt, mint maga az állomány, vagyis elsősorban a hitelösszegek emelkedése húzta a piacot. A kiegyensúlyozott növekedéshez pedig szükség van arra, hogy szám szerint is több háztartás jelenjen meg a piacon, ám ehhez csökkennie kellene, vagy teljesen eltűnni a bizonytalanságnak. Az is nagyon fontos azonban, hogy csak azok a háztartások vágjanak bele a hitelfelvételbe, akik hosszú távon biztos anyagi háttérrel rendelkeznek.

A hitelpiac jövőbeni növekedését segítheti az állami lakásprogram bővülése mellett, hogy a kamatok továbbra is alacsonynak mondhatóak.

Minden hitelfelvétel előtt tájékozódni kell, mert a bankok ajánlatai között hatalmas eltérések vannak. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztőrészletű, piaci feltételekkel nyújtott lakáshitel esetében a havi törlesztés a legjobb konstrukcióknál 60 ezer forint körüli összeg lehet, a legdrágábbaknál viszont már 90 ezer forint feletti lehet a kiadás. Vagyis előfordulhat, hogy ugyanannál a hitelnél a havi teher akár 30 ezerrel forinttal is magasabb, így milliókkal többet kell fizetni a kedvezőtlenebb feltételeket nyújtó hitellel.