Komoly nehézségek jönnek a világ legfontosabb kávétermesztő országaira

Coffee harvest in Minas Gerais BRAZIL COFFEE MINAS GERAIS HORIZONTAL
Coffee harvest at Bom Sucesso Farm, in Manhumirim, Minas Gerais, southeastern Brazil, April 25, 2007. Producers in Manhumirim and neighboring municipalities seek alternatives to minimize the effects of global warming on coffee cultivation - Photo: Paulo Liebert/Agęncia Estado/AE
Vágólapra másolva!
A jövőben a világ egyik kedvenc serkentőjének az ára az egekbe szökhet a globális éghajlatváltozás miatt, mivel a termőföldek nagy részre alkalmatlanná válhat majd a kávétermesztésre. Mindemellett bizonyos fajtái teljesen el is tűnhetnek 2080-ra. Bemutatjuk, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a kávétermelő gazdáknak, hogy biztosítani tudják a kávét a világnak.
Vágólapra másolva!

Világszerte több száz fajta kávénövény létezik. Nagy részük a természetben fordul elő, de van pár, amit kizárólag farmokon termesztenek, ezekből a két leggyakoribb a robusta és az arabica. A robusta kávé íze keserűbb, általában eszpresszót és instant kávét készítenek belőle, ezzel szemben az arabica kávé selymesebb ízvilággal rendelkezik – kevesebb koffeintartalma miatt –, így ideálisabb alapanyag a cappuccinóhoz és a lattéhez.

Betakarítók egy dél-brazíliai kávéültetvényen Forrás: Agęncia Estado/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados./Paulo Liebert

A világ egyik legnépszerűbb növénye - fajtától függően - 3-4 év alatt nő meg eléggé ahhoz, hogy a termőföldeken dolgozók le tudják kézzel szüretelni a kávészemeket, hiszen csak az érett, piros magokat lehet leszedni. Később megmossák, elválasztják a gyümölcshústól a kávébabot, amit aztán szárítanak, pörkölnek és végül értékesítenek, hogy eljusson a boltokba és a kávézókba.

Globálisan egy évben körülbelül 500 milliárd csészével fogyasztanak kávét az emberek, és közel 25 millió gazda megélhetése múlik az eladott kávémennyiségen.

Illusztráció Forrás: Pinterest

Érzékeny dolog a kávé

A kávénövények jelenleg az Egyenlítő mentén, a Rák- és Baktérítő közötti trópusi övezetben teremnek, az úgynevezett kávéövben. Ezek a területek Latin-Amerika, Afrika és Ázsia számos országát magukban foglalják. A piros bogyókat termő növényeket termeszteni nem éppen a legegyszerűbb, számos feltételt kell figyelembe venni ahhoz. Nélkülözhetetlen a termékeny talaj, a megfelelő mennyiségű csapadék, valamint az évi középhőmérsékletnek 15 és 24 Celsius fok közé kell esnie. Jelenleg a világon Brazília a legnagyobb arabica-, Vietnam pedig a legnagyobb robustatermelő, illetve Kolumbia büszkélkedhet a legjobb minőségű kávé előállításával. A kolumbiai minőség annak köszönhető, hogy a gazdák kézzel ültetik a cserjéket, szüretelik és dolgozzák fel a babokat.

Az ember által előidézett globális éghajlatváltozás folyamatosan melegíti a bolygót, és így számos termőföld válik alkalmatlanná a kávétermesztésre.

Amennyiben ez a helyzet nem változik, a kávétermesztés egyre körülményesebbé válik, mígnem teljesen lehetetlen lesz. Egyes előrejelzések szerint 2050-re a kávé akár luxuscikké is válhat, ami azt jelenti, hogy ára drasztikusan emelkedhet. Azok a fajtái, amelyek igényesebbek, mint például az arab kávé (Coffea Arabica) 2080-ra teljesen el is tűnhetnek.

Illusztráció Forrás: AFP/Mint Images

Ez várhat a kolumbiai kávéra

A válság természetesen nemcsak azokat érinti, akik eddig élvezeti cikként vásárolták a kávét, hanem - elsőként - a termelőkre is nagy hatással van, akiknek a mindennapi megélhetésük függ tőle. Ez azt jelenti, hogy globálisan több százmillió ember életét teszi nehezebbé, akik főleg fejlődő országokban élnek.

A világ egyik legnagyobb kávétermelő országban, Kolumbiában, már lehet érezni a felmelegedés hatását a kávétermesztésre.

Egy helyi termelő szerint 15 éve már egyre kevesebb kávét tudnak előállítani, és a tavalyi évben az eddiginél is alacsonyabb volt ez a mennyiség. Mindemellett több lakos kifejtette félelmét, hiszen a kávénak hatalmas szerepe van az ország kultúrájában, az ott élők identitásában.

Folyik a munka egy kolumbiai ültetvényen:

A globális felmelegedés hatására az ország kávétermelőinek számos problémával kell megküzdeniük ahhoz, hogy a növények megfelelő mennyiségű és minőségű termést hozzanak. A domboldalon vagy hegyen magasabbra kell költöztetniük az ültetvényeket, hogy az ideális középhőmérsékletet fent tudják tartani. Ugyanakkor a magasabb hőmérséklet kedvez bizonyos gombafajtáknak és kártevőknek, melyek tönkretehetik a növényeket. Ezenkívül a folyamatosan változó időjárás miatt nehezebb megállapítani a pontos termési időszakot.

Illusztráció Forrás: Nestlé

Kolumbiában 2013 óta a kávétermesztésre alkalmas földek mérete több mint 7 százalékkal csökkent, és a témával foglalkozó kutatók szerint a helyzet csak rosszabb lesz.


Persze nem kizárólag Kolumbiát érinti ez a probléma, hanem a világ összes kávétermelő országának erre kell felkészülnie. Egy tanulmány szerint 2050-re a termőföldek 50 százalékkal csökkenni fognak. Egy másik kutatás szerint a természetben megtalálható kávénövényeknek a 60 százaléka eltűnhet a földről. Ezek egy része fontos szerepet tölt be a farmokon termesztett kávéültetvények ellenálló képességének növelésében.

A termelők többféle módszerrel próbálják meg megóvni a kávénövényeiket a magasabb hőmérséklettől, valamint a kártevőktől. Az egyik ilyen eljárás, hogy árnyékoló fákat telepítenek az ültetvényekre, ezzel lehűtve a fa alatti növényeket. Mindemellett sokan fentebb ültetik a kávénövényeiket, ahol a levegő hűvösebb. Végső soron lecserélhetik a kávéfajtát, amit termesztenek, egy sokkal ellenállóbbra.

Ezek a megoldások azonban sok pénzbe kerülnek, ami a legtöbb kisgazda számára megfizethetetlen, ezért sokan úgy döntenek, hogy kávé mellett vagy helyett más növényeket is termesztenek.

A világ kávétermelésének 80 százaléka 25 millió kisgazdától származik, ezek közül vannak, akik szegénységben élnek. Amerikától kezdve, Afrikán át, teljesen Ázsiáig, az éghajlatváltozás különösen megnehezíti a kávétermelők életét. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kávéipar hogyan fog kilábalni ebből a kényes szituációból.

(Forrás: Vox: The global coffee crisis is coming)