Összesen 70 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását a világ legnagyobb rézbánya-vállalata. A chilei Codelco 2030-ra fejezné be az átállást.

Hatalmas lépést jelentett be a chilei Codelco, a világ legnagyobb rézbánya-vállalata. Az állami társaság ugyanis 2030-ra 70 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását. Ezzel együtt 60 százalékkal fogná vissza a vízfelhasználását, az általa termelt ipari hulladékot pedig 65 százalékban újrahasznosítaná – írja a Mining.com.

Az egész folyamat egy komplex projekt része, melynek olyan elemei vannak, mint például a föld alatti kitermelés eszközeinek teljes lecserélése elektromos járművekre és gépekre. Emellett a vállalat beszáll olyan új zöldenergia-források kutatásába is, mint például a „zöld hidrogén".

Csökkenti a környezeti lábnyomát a világ legnagyobb rézbánya-vállalataForrás: Shutterstock

A szén-dioxid-kibocsátás mellett azonban igen fontos, hogy a Codelco a jelenlegi szint kevesebb mint felére fogná vissza az úgynevezett vízlábnyomát is. Mindez pedig a jövőben elég lényeges kezdeményezés lehet, tekintve hogy Chilében a vízfelhasználás központi kérdés lett az állam és a bányacégek közti vitában, különösen a lítium-bányászat térnyerésével.

Az elemzők szerint a vállalat lépése kiemelten fontos jelzés az iparág egésze felé is. Ha ugyanis a rézpiac egy ekkora óriása ilyen nagy lépést tesz, azzal globálisan is új standardokat állíthat fel a kitermelési gyakorlatokra nézve.

A társaság a fentiek mellett azt is elhatározta, hogy 30 százalékkal növeli a helyi vállalkozóktól származó áruk és szolgáltatások vásárlását, ezzel is támogatva a helyi munkaerőt és a cégeket.