Nemzetközi összehasonlításban is versenyképes Magyarország adórendszere

beautiful break brunette business businesswoman cafe caucasian coffee computer corporate cup executive female happy hispanic internet job lady laptop latin manager modern one people person portrait professional reading restaurant sitting suit table tablet
Young businesswoman drinking coffee and using tablet computer in cafe
Vágólapra másolva!
Tovább erősödött a magyar adórendszer versenyképessége az OECD-országok között. A nemzetközi gazdasági szervezet tagjait értékelő Tax Competition idei rangsorában Magyarország megelőzi Lengyelországot, Németországot és az Egyesült Királyságot is. A jövőre életbe lépő adóváltozások pedig további egyszerűsítést és könnyítést is hoznak – hívta fel a figyelmet az EY.
Vágólapra másolva!

Tavalyi pozícióján egy helyet javítva, Magyarország a 14. lett a vizsgált 36 OECD-ország közül a Tax Competition nemzetközi adó-versenyképességi rangsorában (ITCI). Az adópolitikával foglalkozó vezető amerikai kutatóintézet azt vizsgálja, hogy az egyes adórendszerek mennyire biztosítanak megfelelő környezetet, nemcsak a befektetések, de a munkavállalók és a vállalkozások számára is. A felmérés szerint Észtország áll a lista élén, míg Olaszország a sereghajtó a sorban,

hazánk pedig megelőzi többek között Németországot (15.), az Egyesült Államokat (21.), az Egyesült Királyságot (22.) és Lengyelországot (34.) is.

A tanulmány alapján Magyarország legnagyobb erőssége a társasági adó rendszere, illetve a nemzetközi adószabályok – ezeken a területeken az előkelő negyedik helyet szerezte meg a vizsgált országok között (a 9 százalékos társaságiadó-kulcs egyben a legalacsonyabb is).

Illusztráció Forrás: MinDof - stock.adobe.com/©MinDof - stock.adobe.com/Peter Bernik

„A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentős mértékben javult a hazai adórendszer versenyképessége. A jövő évi adócsomag ráadásul számos újabb adóegyszerűsítést és -könnyítést tartalmaz, így várhatóan tovább javul Magyarország pozíciója a rangsorban is – mondta Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi iroda adóperes jogásza.

„Emelkedni fog a kisvállalati adó (kiva) értékhatára – azaz többen vehetik igénybe, csökkenni fog a mértéke, valamint a cégek akkor is visszaigényelhetik a behajthatatlan követeléseik után az áfát, ha azzal magánszemély tartozik nekik. Ez a lehetőség ugyanakkor szigorú felételekhez van kötve, amire javasolt előre, tanácsadó segítségével felkészülni" – tette hozzá a szakember.

További könnyebbséget jelenthet a cégeknek, hogy júliustól az áfabevallásokat a NAV készíti el, ami jelentősen csökkenteni fogja a KKV-k adminisztrációs terheit. A nagyvállalatokat pedig kedvezően érinti majd, hogy megszűnik a fejlesztési tartalék felső határa.