Már a gyémánt is jelzi a világgazdaság talpra állását

gyémánt, drágakő,
Vágólapra másolva!
Először emelt árat a világ legnagyobb gyémántipari vállalatának számító De Beers a koronavírus-járvány kitörése óta. Ez pedig arra utal, hogy már a drágakövek piaca is jelzi a világgazdaság talpra állását.
Vágólapra másolva!

Érezhető optimizmust jelez a De Beers áremelése. A gyémántszektor óriása ugyanis ezzel kifejezte, bízik az iparág növekedésében az idei évben tapasztalt nehézségek után.

A társaság a múlt héten 2-3 százalékkal emelte meg a gyémántok végső eladási árát

– írja a Mining.com belső forrásokra hivatkozva. Ez pedig komoly fordulat, mivel a De Beers a járvány kitörése óta először tudott árat emelni a hónapokon át tartó árcsökkenések után.

Általában is az látszik, hogy a gyémántszektor elkezdi ledolgozni az idei év első felében tapasztalt zuhanásait.

A De Beers múlt heti aukciója például valószínűleg már a harmadik egymást követő olyan értékesítési kör volt, amikor a cég legalább 400 millió dollár (mintegy 120 milliárd forint) értékben adott el köveket. Összevetésképpen: az egész második negyedévben mindössze 50 millió dolláros volt az összesített eladási érték.

A De Beers áremelése optimizmusra ad okot a gyémántpiacon Fotó: Shutterstock

A szektorban azonban szezonális hatások is érvényesülnek. Számos cégnek ugyanis fel kell töltenie a nyersgyémánt-készleteit, mivel az év végi ünnepi szezon rendre a legforgalmasabb időszak az ékszeriparban is.

Ráadásul a szakértők szerint az ékszerek iránti kereslet továbbra is erős, mivel a luxus fogyasztói szegmensben most számos ajándéklehetőség, például az utazás, kiesett.

A gyémántszektor motorját egyébként kisebb, főleg családi vállalkozások adják, melyek elvégzik a feldolgozást. Ezek a cégek évente tíz alkalommal, előre egyeztetett időterv szerint vásárolnak a De Beerstől gyémántot, azon az áron, melyet a cég meghatároz.

A De Beers általában is abban reménykedik, hogy az idei ünnepi szezon ellensúlyozni tudja majd a korábbi, közel 10 százalékos árcsökkentéseket. Mindazonáltal az is nagy kérdés, hogy a kínálati oldal hogy alakul a következő időszakban.

Idén ugyanis a bányacégek is visszafogták a kitermeléseket, hogy csökkenthessék a költségeiket.

Túlkínálatra tehát még egy ideig nem kell számítani a gyémántpiacon, ameddig az árfolyamok nem állnak vissza a megfelelő szintekre.