A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az MFB Csoporthoz tartozó cégek együttesen várhatóan 0,8 százalékkal járulhatnak hozzá a 2020-as hazai GDP-hez, miután gyorsan és jól reagáltak az évet alapvetően meghatározó piaci kihívásokra. Az MFB és tagvállalatainak kötelezettségvállalása 2020-ban meghaladja az 1700 milliárd forintot, ami kulcsfontosságú eredmény a Covid-19 járványhelyzet okozta gazdasági hatások enyhítése terén.

Gyorsan és hatékonyan kellett reagálnia az MFB-nek és tagvállalatainak az idei gazdasági folyamatokat nagyrészt meghatározó Covid-19 járványhelyzet miatt kialakult piaci viszonyokra. Az MFB Csoport rövid idő alatt a teljes finanszírozási portfólióját érintő csomagot dolgozott ki, amely széles vállalati spektrumot felölelve kínál hitel-, tőke- és garancia megoldásokat a cégek fejlesztési és likviditási igényeire. Az MFB a részesedés vásárlásra biztosított forrásaival emellett jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy a válság által érintett vállalatok magyar kézben maradhassanak. Az MFB Csoport új kötelezettségvállalása 2020-ban meghaladja az 1700 milliárd forintot, és ez jelentős, várhatóan 0,8 százalékos hozzájárulást eredményez a hazai GDP-hez - jelzi az MFB Csoport az idei év eredményeit összegző közleményében.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Dinamikus növekedés a kötelezettségvállalásban

A hitelezés területén az MFB maradéktalanul betöltötte fejlesztési banki szerepét. Mind a bank rugalmas működése, mind kiemelten sikeres forrásbevonási tevékenysége jó alapot adott a minden eddiginél nagyobb finanszírozási igény kielégítésére.

A 2020-as évben az MFB új kötelezettségvállalási állománya az uniós hitelekkel együtt meghaladja a 800 milliárd forintot, és a bank felkészült arra, hogy ezt a dinamikát a következő években is fenn tudja tartani.

Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója, az idei évet összegző sajtóbeszélgetésen elmondta: arra számítanak, hogy a jövő évben a kötelezettségvállalásokon belül megfordulnak az arányok. Míg idén ugyanis a működési típusú kötési állományokon volt a hangsúly, addig 2021 már újra a beruházásokról szólhat. 

A mikro-, kis- és középvállalkozások átfogó hitelezése mellett a bank jelentős eredményt ért el a jellemzően nagy összegű, 1 milliárd forint feletti forrásigényű beruházások, projektek egyedi finanszírozása területén is, ami a gazdaság újraindulása szempontjából kulcsfontosságú. Az MFB ezért stratégiai fontosságúnak tartja, hogy ebben a kategóriában hosszú távú, professzionális segítséget tudjon biztosítani.

Az MFB a saját forrású hitelezés mellett komoly sikert könyvelhet el az uniós pénzügyi eszköz források kihelyezése terén is, ami a tervet magasan meghaladó eredményt hozott.

A gazdasági visszaeséssel érintett vállalkozások igényeinek megfelelően átalakított uniós termékkínálat az egyik legfontosabb eszköze volt az év során az átmeneti likviditási problémák kezelésének.

Ugyanakkor a források megosztása révén azok a cégek is kedvező hitelhez juthattak, amelyek a válság kezelésére a fejlesztés és bővítés stratégiáját választották. A 2014-2020-as pénzügyi ciklus hiteltermékeinek befogadott igénnyel való lefedettsége elérte a 94 százalékot.

A legsikeresebb termékek

  • a KKV Technológia Hitelprogram,
  • az MFB Gazdaság Újjáépítési Hitelprogram, illetve
  • az MFB Krízis Hitel és az MFB Krízis Hitel Plusz

voltak.

Eredményes kkv-k finanszírozás, siker a diákhiteleknél

A kkv-finanszírozáshoz kapcsolódó kezességvállalás tekintetében fontos eredményt ért el a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amely 2020-ban eddig több mint 23 és félezer vállalkozás részére vállalt kezességet, 850 milliárd forint garanciavállalással.

A társaság 2020. évi üzleti tevékenysége a középtávú stratégiájához képest várhatóan csaknem 25 százalékk bővül, az előző év végi portfólióhoz képest pedig 61 százalékos a várható növekedés.

Elindult két új program is: a Krízis Garanciaprogram és a Gazdaság Újjáépítési Garanciaprogram.

Sikeres évet zárt a Diákhitel Központ is 2020-ban: mintegy 39 ezer új folyósított szerződéssel 33 milliárd forintot meghaladó kihelyezés várható.

Megvalósult többek között a Diákhitel Plusz bevezetése és megkezdődött a szak- és felnőttképzéshez kapcsolódó képzési hitel előkészítése is. A társaság megteremtette a személyes megjelenés nélküli e-szerződéskötési lehetőséget mobiltelefonokra is. A fejlesztés népszerűségét mutatja, hogy az év során 50 százlékról 70 százlék feletti szintre nőtt az elektronikusan megkötött szerződések aránya.

Új stratégiája megvalósításának eredményeként az MFB Invest-nél az idei kötelezettségvállalás összege 97 milliárd forint. A cég már összesen 5 városi tőkealapot működtet 26 milliárd forint értékben, ezekből 2020-ban három új alap indult el Kaposváron, Veszprémben és Nyíregyházán, összesen 11 milliárd forint jegyzett tőkével. A tematikus alapok célja a helyi kkv-k fejlesztéseinek tőkeági finanszírozása.

Segítség a startupoknak

A Hiventures Zrt. kötelezettségvállalásai várhatóan több mint 13 milliárd forintot tesznek ki 2020-ban. Európa legaktívabb befektetőjeként portfoliójába közel 350 cég tartozik. A Covid-19 járványhelyzetre reagálva a Hiventures rugalmasan adaptálta stratégiáját és így a korábbihoz képest a korai fázisú startupok mellett már kkv-kat és nagyvállalatokat is finanszíroz, valamint egyedülálló mentőtermékeket (Startup, KKV és Vállalati mentő tőkeprogramok) dolgozott ki.

A világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására az MFB Csoport által még áprilisban indított, több mint 1500 milliárd forintos keretösszegű gazdaságélénkítő csomag elérte célját, a finanszírozási megoldásokat továbbra is folyamatosan keresik az ügyfelek. Az MFB a 2021-es évre elsősorban a fejlesztési, beruházási célú hitelezés felfutását várja és elkötelezetten dolgozik a gazdasági fejlődés dinamizálását célzó megoldásokon.

Ehhez kapcsolódóan Sipos-Tompa Levente elmondta azt is: készülnek a következő évre, 2021-ben a turisztikai szektor, a szálláshely-szolgáltatások, valamint az építőipar és beszállítói láncának támogatása is fókuszba kerülhet.

Az MFB Csoport csomagjában elérhető programokról az Összetartók.hu oldal nyújt áttekintést az érdeklődők számára.