2020. november 27-étől változtak a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szabályai, melynek értelmében adómentes lett a kifizető által biztosított járványügyi szűrővizsgálat juttatása, annak időpontjától függetlenül - hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ez azt jelenti, hogy a kialakult járványhelyzetre tekintettel adómentesnek minősül, ha a kifizető járványügyi szűrővizsgálatot – például koronavírustesztet – biztosít, vagy annak költségeit megtéríti a magánszemély számára.

A megváltozott szabályok alapján akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani, ha a koronavírus világjárvány első hullámának időszakában, a veszélyhelyzet megszűnését követően, vagy az azóta eltelt időszakban végeztek szűrővizsgálatot kifizetői finanszírozással.

A koronavírustesztre vonatkozó új adómentesség a vizsgálat időpontjától független, így visszamenőleg, az első hullám időszakára is érvényesForrás: MTI/Illyés Tibor

A kifizetőnek a módosítás alapján a NAV honlapján megjelent tájékoztatóban ismertetett feltételeket nem kell vizsgálnia, ha a koronavírustesztet adómentesen biztosítaná a magánszemély számára.

Forrás: Nav.gov.hu