Ez várhat a legnépszerűbb nemesfémre 2021-ben

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Miközben az arany árfolyama nagyot emelkedett a 2020-as naptári évben, az elemzők többsége szerint a nemesfém még 2021-ben is igen vonzó eszköznek számít majd. A gazdasági kilátások ugyanis arra utalnak, hogy nem várható jelentős lejtmenet az arany piacán.
Vágólapra másolva!

A 2020-as év az arany piacán is komoly felfordulást hozott. Tavasszal egy igen különös helyzet állt elő, mivel a nemesfém a kockázatos eszközökkel együtt gyengült, ahogy a koronavírus-járvány első hulláma letarolta a pénzügyi piacokat.

A helyzet azért volt sajátos, mivel az arany hagyományosan menedékeszköz, vagyis elvileg logikus lett volna, hogy az arany dráguljon a pánik idején

– a valóságban azonban az látszott, hogy a befektetők mindent eladtak tavasszal, függetlenül az eszközök típusától.

A nagy hullámvasút

A márciusi mélypontok után jött a felívelés, és az arany unciánkénti árfolyama augusztusban ért föl a csúcsra, 2067 dolláron. A legtöbb jegybank támogató politikája ugyanis segítette az aranyat is, ráadásul a befektetők ekkor már elkezdték felértékelni a fémet menedékeszközként.

Az aranynak is izgalmas éve volt 2020-ban Forrás: Shutterstock

Ahogy azonban ősztől világossá vált, hogy a gazdasági aktivitás fokozatosan javul, a befektetők is egyre bátrabbak lettek. Vagyis elkezdték eladni az aranyat, és egyre több kockázatosabb eszközt vásároltak. Idővel tehát az arany lement az unciánkénti 1850 dolláros szintekre, azonban még így is igen jól teljesítő eszköznek számított 2020-ban.

Merre tovább?

A nagy kérdés most az, mi vár az aranyra 2021-ben. Az elemzői véleményekből az látszik, hogy a nagybefektetők jelentős többsége továbbra is erős aranyárat vár. A JPMorgan elemzői szerint például

arra lehet számítani, hogy a világgazdaság talpra állása mellett az amerikai dollár várhatóan tovább fog gyengülni.

Ez pedig támogathatja az aranyat, mivel a klasszikusan stabil devizák gyengülésével sokan aranyat vesznek, hogy fedezzék a kockázatos befektetéseiket.

Az elemzők többsége szerint 2021-ben is kitarthat az arany emelkedése Forrás: Shutterstock

Mindazonáltal az is valószínűsíthető, hogy rövidtávon az arany nem fog nagyot szárnyalni. A Credit Suisse december közepén kiadott jelentése szerint ennek elsődleges oka, hogy a koronavírus elleni vakcinák megjelenésével várhatóan enyhül majd a félelem a piacokon, ami a tőkét a kockázatos eszközök felé tereli az aranytól – vagyis folytatódik az év végi trend.

Az aranyra nézve emellett olyan kockázatok érzékelhetők, mint a vártnál lendületesebb amerikai gazdasági növekedés, illetve az amerikai jegybank vártnál szigorúbb monetáris politikája.

A Credit Suisse-nél úgy számolnak, hogy 2021-ben az arany unciánkénti árfolyamának átlaga 2100 dollár lehet, majd a harmadik negyedévben érheti el a csúcsot 2200 dolláron – utóbbi egyébként alacsonyabb, mint a korábban várt 2500 dolláros csúcs.

Az ING elemzői szintén úgy látják, hogy

bár a vakcina rövidtávon visszafogja az arany drágulási lehetőségeit, azonban a fundamentumok egyértelműen alátámasztják a nemesfém tartós erejét.

A banknál 2021-re 1965 dolláros unciánkénti átlagárat várnak, a csúcs pedig a harmadik negyedévben jöhet 2000 dollár fölötti szinten. Hozzátették, jóllehet manapság az aranyban utazó tőzsdén kereskedett alapokba ömlik a legtöbb tőke az aranypiacon, a fizikai arany iránti kereslet is folyamatosan erősödhet, ahogy a világgazdaság talpra áll.

Időbeli távlatok

A Goldman Sachs szakértői szintén azzal számolnak, hogy bár rövidtávon az aranynak nehéz lesz igazán nagy lendületet vennie, hosszabb távon már minden adott a fém drágulásához.

A banknál elsősorban a növekvő inflációs várakozásokat, az amerikai dollár gyengülését, valamint a feltörekvő piacokon mutatkozó erősödő kiskereskedelmi keresletet emelték ki az okok között.

A Goldman emellett 2300 dolláros célárfolyamot adott meg az aranyra – derül ki a Capital.com összefoglalójából.

A következő években akár 3000 dollárig is drágulhat az arany Forrás: Shutterstock

A Citibanknál szintén optimista prognózist fogalmaztak meg. A pénzintézet szakértői szerint a következő három hónapban 2200 dollárig, a következő 12 hónapban pedig 2400 dollárig emelkedhet az arany. A bank egyébként a júliusi várakozásihoz képest 300 dollárral magasabb bázis árfolyamot fogalmazott meg 2021-re – ezzel unciánkénti 2275 dollárra emelték meg a bázist.

A fentiek mellett két izgalmasabb előrejelzés futott még be az év végén. Az egyik a Trading Economics prognózisa, amely azzal lóg ki a sorból, hogy sokkal pesszimistább a többséghez képest.

Itt az elemzők ugyanis azzal számolnak, hogy 2021 végére az arany mindössze 1749 dolláron áll majd, ami jelentősen elmarad a legtöbb elemző által várt árfolyamtól.

Végül egy online előrejelző, a Wallet Investor hosszabb távú előrejelzést is közzétett. Itt úgy kalkuláltak, hogy a 2020-as évet unciánként 1891 dolláros árfolyamon fejezi be az arany, míg 2021-et 2124 dolláron zárhatja a nemesfém. Hosszabb távon azonban szerintük komolyabb erősödés jöhet. A prognózisuk alapján ugyanis 2025 végén már 3048 dollárba kerülhet egy uncia arany.