Jóváhagyták minden idők egyik legnagyobb autóipari egyesülését

Fiat, gyár, Olaszország, Torino, Mirafiori, autógyár
Robots manufactured by Comau are pictured on the assembly line of the Fiat 500 BEV Battery Electric Vehicle, the first of its kind in Europe, during its inauguration at the Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Mirafiori plant in Turin on July 11, 2019. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió versenyhatósága engedélyezte az olasz-amerikai Fiat-Chrysler Automobiles (FCA), valamint a Peugeot, a Citroen, az Opel, a Ds és a Vauxhall márkák anyacége, a PSA autóipari csoportok egyesülését, amivel a világ negyedik legnagyobb autóipari csoportja jön létre.
Vágólapra másolva!

A versenyhatóság azonban feltételként előírta, hogy a PSA-nak ki kell terjesztenie együttműködési megállapodását a Toyota céggel, ami részben azt jelenti, hogy egyik franciaországi gyárában több kisteherautót kell gyártania a Toyotának.

A másik feltétel pedig az, hogy a két autógyártónak nagyobb mértékű hozzáférést kell biztosítania a versenytársaknak szervizelési és fenntartási hálózataikhoz.

Illusztráció Forrás: AFP/Miguel Medina

Az egyesülési folyamat várhatóan 2021 első negyedévében zárul le, és ezzel a negyedik legnagyobb autógyártó csoport jön létre a Volkswagen, a Renault-Nissan-Mitsubishi és a Toyota után.

A PSA-FCA azzal számol, hogy az egyesüléssel évi mintegy 5 milliárd dollár költséget takarít meg.

Az előzményeket az Origo az alábbi cikkében mutatta be: