Történelmi csúcsot ért el a tőzsdei bevezetések (IPO) globális értéke a harmadik negyedévben – mutat rá az EY nemzetközi jelentése. A legaktívabb cégek a technológia, az ipar és az egészségügyi szektorból kerültek ki. Az év második fele azonban összességében is igen erős volt. Hongkongban decemberig kellett várni 2020 bombaüzletére, de még a legnagyobb amerikai kriptovaluta tőzsde is részvénykibocsátást jelentett be.

Globálisan az elmúlt két évtized legjobb eredményét hozta 2020 harmadik negyedéve a tőzsdei bevezetések értékét tekintve – derül ki az EY nemzetközi jelentéséből. A tranzakciós aktivitás erősödésével idén 14 százalékkal 872-re nőtt világszinten az IPO-k száma az előző év azonos időszakához képest. A részvénykibocsátások értéke pedig 43 százalékkal emelkedett. Kibocsátás szempontjából a legnagyobb forgalmat a kínai Shanghai és az amerikai Nasdaq tőzsdéken bonyolították le.

Európa új lendületet vett

A visszafogottabb első félév után Európa is kifejezetten erősen teljesített a harmadik negyedévben – olvasható az EY közleményében. A bevezetések száma 48 százalékkal, összértéke pedig 51 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Január óta összesen 84 tranzakció valósult meg a kontinensen. A technológiai-, egészségügyi- és ipari szektor teljesített a legjobban.

Európa is belehúzott a részvénykibocsátásokkalForrás: Image Source/Image Source/HERBERT SPICHTINGER/Herbert Spichtinger

December elején közben az is kiderült, hogy

az európai technológiai startupok várhatóan 41 milliárd dolláros tőkebeáramlással zárhatják majd a 2020-as évet, ami mindenkori csúcsnak számítana.

Az idei 41 milliárdos tőkebevonás alig haladná meg a 2019-ben mért 40,6 milliárdot, azonban az elmúlt évek jelentős növekedési trendjét mutatja, hogy a tavaly bevont tőkemennyiség 52 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet.

Hongkong és az USA is nagyot menetelt

Szintén decemberig kellett várni Hongkong legnagyobb üzletére. Ekkor ugyanis kiderült, összesen közel 3,5 milliárd dolláros tőkeemelést hajt végre a JD Health International, amivel Hongkong idei legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátását produkálja. Az üzlet ezzel közel 29 milliárd dolláron árazta be a vállalat értékét. A cég a JD.com e-kereskedelmi óriás leányvállalata, a kereskedés pedig december 8-án indult meg a papírral.

A harmadik negyedévben rekordot döntöttek az IPO-kForrás: AFP/Johannes Eisele

Az amerikai piacon a technológiai cégek jártak élen a tőzsdére lépésekkel. Olyannyira, hogy a 2020-ban IPO-t végrehajtó amerikai techcégek közül háromnak azonnal sikerült is betörnie a mindenkori top10-es listára. Szeptemberben a Snowflake nevű szoftvercég, decemberben pedig a DoorDash nevű étel házhozszállítási platform, illetve az Airbnb bocsátott ki részvényt, bekerülve ezzel legnagyobb tőkeemeléseket végrehajtó amerikai techcégek közé.

Végül pedig decemberben egy különös bejelentés is érkezett, amikor kiderült, IPO-t tervez a legnagyobb amerikai kriptovaluta tőzsde, a Coinbase. A vállalat ugyanis igyekezne meglovagolni a bitcoin csúcsdöntő szárnyalását, illetve azt, hogy egyre több nagyvállalat és nagybefektető is érdeklődik már a kriptovaluták iránt.

Kínai techcégek a Wall Streeten

A fentiek mellett az is kiderült, hogy a kínai vállalatok előszeretettel választották idén a Wall Streetet a tőzsdei bevezetésekhez. Noha a két ország viszonya igen feszült volt, a kínai aktivitás mégis 2014 óta nem látott szintre emelkedett az amerikai tőzsdén – írja a CNBC.

A kínai vállalatok idén is keresték az amerikai piaci lehetőségeketForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A kínai székhelyű vállalatok ebben az évben 11,7 milliárd dollárnyi tőkét vontak be, összesen 30 IPO-val – derült ki a Renaissance Capital december 17-én kiadott jelentéséből.

A 2014-es rekord év egyébként igen sajátos volt, elsősorban az Alibaba hatalmas üzlete miatt. Akkor 16 kínai cég hajtott végre összesen 25,7 milliárd dolláros tőkeemelést, de ennek jelentős részét az Alibaba e-kereskedelmi óriás adta, amely akkor a történelem legnagyobb üzletét hajtotta végre.

Nem várható visszaesés

Annak ellenére, hogy az idei év a tőzsdei folyamatok szempontjából is rendkívül kiszámíthatatlan volt, a következő negyedév részvény-kibocsátási kilátásai továbbra is pozitívak, számos ügylet áll előkészítés alatt – hangsúlyozta az EY jelentése.

Bár a nemzetközi gazdasági és politikai bizonytalanságok éreztetik hatásukat, a piaci szereplők megtanultak együtt élni a kialakult helyzettel. Az EY várakozása szerint a tőzsdei tranzakciók és kötvénykibocsátások száma és értéke is növekedni fog a következő negyedévében.