Rekordot döntöttek idén a részvénykibocsátások

Wall Street seen quite due to Coronavirus pandemic Charging Bull Statue,Fearless Girl,Financial district New York USA koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség tőzsde Wall street
NEW YORK, USA - MARCH 29: New York Stock Exchange building is seen at the Financial District in New York City, United States on March 29, 2020. New York is ranked as one of the largest International Financial Centres ("IFC") in the world, now seen so quiet due the Covid-19 pandemic. Tayfun Coskun / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsot ért el a tőzsdei bevezetések (IPO) globális értéke a harmadik negyedévben – mutat rá az EY nemzetközi jelentése. A legaktívabb cégek a technológia, az ipar és az egészségügyi szektorból kerültek ki. Az év második fele azonban összességében is igen erős volt. Hongkongban decemberig kellett várni 2020 bombaüzletére, de még a legnagyobb amerikai kriptovaluta tőzsde is részvénykibocsátást jelentett be.
Vágólapra másolva!

Globálisan az elmúlt két évtized legjobb eredményét hozta 2020 harmadik negyedéve a tőzsdei bevezetések értékét tekintve – derül ki az EY nemzetközi jelentéséből.

A tranzakciós aktivitás erősödésével idén 14 százalékkal 872-re nőtt világszinten az IPO-k száma az előző év azonos időszakához képest.

A részvénykibocsátások értéke pedig 43 százalékkal emelkedett. Kibocsátás szempontjából a legnagyobb forgalmat a kínai Shanghai és az amerikai Nasdaq tőzsdéken bonyolították le.

Európa új lendületet vett

A visszafogottabb első félév után Európa is kifejezetten erősen teljesített a harmadik negyedévben – olvasható az EY közleményében.

A bevezetések száma 48 százalékkal, összértéke pedig 51 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Január óta összesen 84 tranzakció valósult meg a kontinensen. A technológiai-, egészségügyi- és ipari szektor teljesített a legjobban.

Európa is belehúzott a részvénykibocsátásokkal Forrás: Image Source/Image Source/HERBERT SPICHTINGER/Herbert Spichtinger

December elején közben az is kiderült, hogy

az európai technológiai startupok várhatóan 41 milliárd dolláros tőkebeáramlással zárhatják majd a 2020-as évet, ami mindenkori csúcsnak számítana.

Az idei 41 milliárdos tőkebevonás alig haladná meg a 2019-ben mért 40,6 milliárdot, azonban az elmúlt évek jelentős növekedési trendjét mutatja, hogy a tavaly bevont tőkemennyiség 52 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet.

Hongkong és az USA is nagyot menetelt

Szintén decemberig kellett várni Hongkong legnagyobb üzletére. Ekkor ugyanis kiderült, összesen közel 3,5 milliárd dolláros tőkeemelést hajt végre a JD Health International, amivel Hongkong idei legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátását produkálja. Az üzlet ezzel közel 29 milliárd dolláron árazta be a vállalat értékét. A cég a JD.com e-kereskedelmi óriás leányvállalata, a kereskedés pedig december 8-án indult meg a papírral.

A harmadik negyedévben rekordot döntöttek az IPO-k Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az amerikai piacon a technológiai cégek jártak élen a tőzsdére lépésekkel. Olyannyira, hogy a 2020-ban IPO-t végrehajtó amerikai techcégek közül háromnak azonnal sikerült is betörnie a mindenkori top10-es listára.

Szeptemberben a Snowflake nevű szoftvercég, decemberben pedig a DoorDash nevű étel házhozszállítási platform, illetve az Airbnb bocsátott ki részvényt, bekerülve ezzel legnagyobb tőkeemeléseket végrehajtó amerikai techcégek közé.

Végül pedig decemberben egy különös bejelentés is érkezett, amikor kiderült, IPO-t tervez a legnagyobb amerikai kriptovaluta tőzsde, a Coinbase. A vállalat ugyanis igyekezne meglovagolni a bitcoin csúcsdöntő szárnyalását, illetve azt, hogy egyre több nagyvállalat és nagybefektető is érdeklődik már a kriptovaluták iránt.

Kínai techcégek a Wall Streeten

A fentiek mellett az is kiderült, hogy a kínai vállalatok előszeretettel választották idén a Wall Streetet a tőzsdei bevezetésekhez. Noha a két ország viszonya igen feszült volt, a kínai aktivitás mégis 2014 óta nem látott szintre emelkedett az amerikai tőzsdén – írja a CNBC.

A kínai vállalatok idén is keresték az amerikai piaci lehetőségeket Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A kínai székhelyű vállalatok

ebben az évben 11,7 milliárd dollárnyi tőkét vontak be, összesen 30 IPO-val

– derült ki a Renaissance Capital december 17-én kiadott jelentéséből.

A 2014-es rekord év egyébként igen sajátos volt, elsősorban az Alibaba hatalmas üzlete miatt. Akkor 16 kínai cég hajtott végre összesen 25,7 milliárd dolláros tőkeemelést, de ennek jelentős részét az Alibaba e-kereskedelmi óriás adta, amely akkor a történelem legnagyobb üzletét hajtotta végre.

Nem várható visszaesés

Annak ellenére, hogy az idei év a tőzsdei folyamatok szempontjából is rendkívül kiszámíthatatlan volt, a következő negyedév részvény-kibocsátási kilátásai továbbra is pozitívak, számos ügylet áll előkészítés alatt – hangsúlyozta az EY jelentése.

Bár a nemzetközi gazdasági és politikai bizonytalanságok éreztetik hatásukat, a piaci szereplők megtanultak együtt élni a kialakult helyzettel.

Az EY várakozása szerint a tőzsdei tranzakciók és kötvénykibocsátások száma és értéke is növekedni fog a következő negyedévében.