Hatalmas, több mint 100 milliárd köbméteres gázmezőt fedezett fel a PetroChina. A felfedezés egy teljes kínai régió számára jelenthet komoly áttörést az energiaellátásban.

A PetroChina által felfedezett gázmező a szakértők szerint napi 610.000 köbméter gáz, illetve 106,3 köbméter olaj kitermelését teszi lehetővé – jelentette a napokban a Xinhua kínai állami hírügynökség.

Földgázvezeték (illusztráció)Forrás: AFP/Joe Klamar

Viszonyításként: a világ legnagyobb földgáz tartalékával Oroszország rendelkezik, mintegy 38 ezer milliárd köbméterrel, ami a világ ismert tartatalékának nagyjából az ötöde.

A vállalat ügyvezető igazgatója a felfedezés után kiemelte: a gázmező jelentős áttörést jelent a feltárási munkálatokban a Kína északnyugati területén fekvő Junggar-medencében.

Huo Jin hangsúlyozta, a most felfedezett tartalékok garantálják a szükséges nyersanyagkészleteket, és hozzájárulnak a térség stabilitásához és fejlődéséhez.

Mindez azért is fontos Kína számára, mert Peking tervei szerint az ország egyre nagyobb mértékben kíván támaszkodni a hazai gázkitermelésre, aminek érdekében idén fel is pörgették a kibocsátási aktivitást.

Egyre nagyobb mértékben támaszkodna Kína a hazai gázkitermelésreForrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

Nem meglepő, hogy a PetroChina egyik leányvállalata, a Southwest Oil and Gasfield Company nemrég közölte, az év eleje óta nagyjából 30 milliárd köbméter gázt termeltek ki, és a terv szerint az év végi szint eléri a 31,6 milliárd köbmétert. Összevetésképpen, ez a teljes kínai földgázkitermelés hatoda. A vállalat eközben úgy számol, hogy 2025-re már évi 50 milliárd köbmétert gázt fognak kibocsátani.

A kínai kormány egyébként már évek óta dolgozik azon, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a hazai gázellátás. 2010-ben ugyanis a kínai gázimport még csak a teljes belső kínálat 15 százalékát tette ki, azonban ez az arány 2018-ra fölment egészen 45 százalékig. Ahogy pedig a fogyasztás messze felülmúlja a hazai gázkitermelést, Kína már harmadik éve azon van, hogy folyamatosan növelje a belső kibocsátását.