Jövőre teljesen talpra állhat a kínai növekedés

Kína, jüan, pénz
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a branch of China Construction Bank (CCB) in HuaiAn city, east Chinas Jiangsu province, 5 February 2014. New lending by domestic banks contracted in April, the central bank said on Monday (12 May 2014), as the government tolerated weaker credit expansion despite the potential impact on economic growth. New yuan-denominated loans reached 774.7 billion yuan ($124.95 billion) last month, down 17.6billion yuan year-on-year, the Peoples Bank of China said in a statement. The figure was also a dramatic decrease from 1.05 trillion yuan in March. Total social financing fell to 1.55 trillion yuan in April from2.07 trillion yuan the month before, according to central bank statistics. Total social financing is the broadest measure of credit. It covers numerous funding types and sources, such as loans in renminbi and foreign currency, trust loans, the equity market, off-balance-sheet items, corporate bonds, insurance, micro-lending and industry funds.
Vágólapra másolva!
Jövőre már teljesen ledolgozhatja az idei év nehézségeit a kínai gazdaság. A Világbank friss jelentése szerint ugyanis 2021-ben már majdnem 8 százalékos lehet a kínai GDP növekedése.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaság növekedése jövőre már visszatérhet a koronavírus-járvány előtti szintre – derül ki a Világbank friss prognózisából. A nemzetközi szervezet számításai szerint ugyanis a világ második legnagyobb gazdaságának GDP-je 2021-ben 7,9 százalékkal bővülhet.

A jelentés szerint a lendületes növekedést elsősorban a folyamatosan javuló fogyasztói és üzleti bizalom, valamint a kedvezőbb munkaerő-piaci feltételek fűthetik.

Mindazonáltal a Világbank hozzátette, Kínának nem lesz könnyű dolga, ugyanis manővereznie kell egy sor rövidtávú kockázat között. A legnagyobb kockázatot az jelentené a szervezet szerint, ha a kínai gazdaságpolitika idő előtt visszavenne az élénkítésekből – például érezhető jegybanki szigorítással.

Jövőre már újult erővel bővülhet a kínai gazdaság Forrás: AFP/RF/Str

Utóbbi azért fontos, mert a laza monetáris politika lehetővé teszi a fiskális (állami költségvetési) politika számára, hogy fedezze magát az esetleges növekedési kockázatokkal szemben.

A Világbank emellett arra számít, hogy a helyi önkormányzatoknak juttatott különleges és közvetlen költségvetési transzferek várhatóan jövőre is fennmaradnak az országban.

A szervezet Kínával foglalkozó vezető közgazdásza, Sebastian Eckhardt kiemelte,

az országnak nagyobb hangsúlyt kell majd fektetnie a legfejlettebb és leginnovatívabb városi térségek növekedési lehetőségeinek kihasználására.

Ezzel párhuzamosan pedig Kínának fokozatosan haladnia kell az innovációra és a szolgáltatásokra épülő növekedési modell felé.