Miközben a kínai milliárdos Jack Ma november elején megpróbálta megmenteni a Pekinggel fennálló kapcsolatát, mikor elgáncsolták cége tőzsdére lépését, elkeseredésében most azt is felajánlotta, hogy pénzügyi-technológiai óriása, az Ant Group egy részét átadja a kínai kormánynak.

"A cég bármelyik platformját viheti az állam, amíg csak az országnak szüksége van rá" - ajánlotta fel Jack Ma, Kína leggazdagabb embere a szabályozó hatóságokkal folytatott beszélgetésen - közölték az ügyet közelről ismerő informátorok.

Jack Ma nyilatkozata egyfajta mea culpa volt, a kínai központi bank és az értékpapírokat, banki és biztosítási ügynökségeket felügyelő ügynökségek tisztviselői előtt.

Az üzletember korábban azzal dühítette fel Pekinget, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök pénzügyi kockázatok ellenőrzésére irányuló tervéről azt mondta, hogy az elfojtja az innovációt."A szabályozó hatóságok ezt követően adtak hangot kifogásaiknak az Ant Financial Group üzleti modelljével kapcsolatban.

Jack Ma a jelek szerint nagyon megbánta, hogy kritizálta a kínai államelnök lépését, és most már cége egy részét is átadná az államnak, csakhogy a tőzsdére vezethesse az Ant GroupotForrás: AFP/Imaginechina/Ni Yanqiang

A találkozón az ajánlat ellenére sem sikerült megmenteni az IPO-t, így az első nyilvános részvénykibocsátást továbbra is bizonytalanság övezi.

A kínai állami források szerint később sem született döntés arról, hogy éljenek-e Jack Ma ajánlatával és ezzel kilendítsék az ügyet a holtpontról.

Az állam terve inkább az, hogy szigorúbb tőkekövetelményeket és tőkeáttételi korlátokat varrjanak Jack Ma nyakába, ahhoz hasonlóakat, mint amelyek az állami nagybankokra is vonatkoznak.

Forrás: Marketwatch.com