Minden tudnivaló egy helyen a 2021-es hiteltörlesztési moratóriumról

Eladó lakások, eladó üzletek, ingatlan, eladó ingatlan, lakás, kiadó, Eladó lakások, üzletek Budapesten a koronavírus járvány alatt
Vágólapra másolva!
Döntött a kormány: 2021. június 30-ig továbbra is mindenki jogosult lesz az eredeti feltételek mentén a hiteltörlesztési moratóriumra. Aki nem szeretne fizetni, annak nem kell semmit sem tennie, ha az első hullámban jogosult volt, alanyi jogon jár neki a haladék most is.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei utolsó Kormányinfón ismertette a 2021-es hitelmoratóriumra vonatkozó új szabályokat.

Eszerint semmit nem kell tennie annak a háztartásnak, vagy annak a cégnek, egyéni vállalkozónak, akinek a moratórium első hullámában járt a haladék, és a következő fél évben is szeretne élni a törlesztés elhalasztásával.

A hitelmoratórium meghosszabbítását a miniszter a gazdaságvédelem legfontosabb döntésének nevezte, amely a családoknak és a vállalkozásoknak is komoly segítséget jelent.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

2021. június 30-ig tehát mindenki a jelenlegi feltételek mellett veheti igénybe azt a hitelmoratóriumot, amely

továbbra is csak a 2020. március 18-a előtt felvett hitelekre vonatkozik.

A hitelmoratórium azért csak a tavaszi dátum előtt felvett hitelekre vonatkozik továbbra is, mert aki a járvány megérkezése után vett fel hitelt, az már felmérhette, hogy milyen körülmények között adósodik el.

A miniszter ismertette a moratórium főbb számait is:

a háztartások közül 2,6 millió család jogosult a haladékra, az első hullámban 56 százalékuk, majdnem 1,5 millió család élt a lehetőséggel. Ez a teljes hitelösszegre vetítve, a 6500 milliárd forintos állomány 54 százalékát, 3600 milliárd forintot érintett.

A vállalkozások közül 987 ezer vállalkozó volt jogosult, közülük 48,5 százalékuk élt a haladékkal, vagyis közel félmillió vállalkozás. A 10,3 ezer milliárd forintnyi teljes hitelállománynak a 41,7 százaléka, vagyis 4300 milliárd forintnyi állomány után kértek haladékot a cégek.

Gulyás Gergely szerint pozitívum, hogy ez a pénz továbbra is a gazdaságban marad, a koronavírus okozta nehézségek idején pozitívum, hogy a gazdaságba így tőkét lehet bevonni.

A hitelmoratórium féléves meghosszabbítása automatikusan minden olyan adósra vonatkozik, aki eddig a moratórium alá tartozott Forrás: Thinkstock

A bankok az elmúlt hetekben küldtek olyan tájékoztató leveleket, amelyek még a kormány döntését megelőzően születtek,

ezek már nem érvényesek, így ezek tartalmát már nem kell figyelembe venni

- emeli ki ennek kapcsán a Növekedés.hu.

Ennek megfelelően a korábbi hitelmoratóriummal kapcsolatos információk, melyek csak a kiemelt társadalmi csoportokba tartozó ügyfeleket segítették volna, megfelelő nyilatkozatok és igazolások birtokában, vagyis a gyermeket nevelő, illetve gyermeket váró családokat, a nyugdíjasokat, a munkanélkülieket és álláskeresőket, valamint a közfoglalkozottakat, az érvényét vesztette.

Az új 2021-es hitelmoratórium-hosszabbítás mindenkire egységesen vonatkozik, beleértve a cégeket és az egyéni vállalkozókat is.

Élethelyzettől függően az alábbi négy lehetőség alapján oszlik meg az, hogy van-e teendője az ügyfeleknek a moratórium meghosszabbításával kapcsolatban.

  • Aki eddig élt a moratórium adta lehetőségekkel, vagyis nem fizette a hitele törlesztőrészleteit, és továbbra sem szeretné, annak nem kell újabb nyilatkozatot tennie a 2021-es moratórium alá tartozás érdekében, a meghosszabbítás automatikusan vonatkozik rá.
  • Aki eddig törlesztette a hitelét, de most élni kíván a 2021-es moratóriummal, azaz nem szeretné fizetni a törlesztőrészleteket, annak a megjelent kormányrendelet szerint nyilatkozatot kell erről tennie a bankjánál, hogy a moratórium alá kerülhessen.
  • Aki eddig élt a hitelmoratóriummal, így nem törlesztette a hitelét, de most januártól a korábbi információk alapján úgy készült, hogy törleszteni szeretné, annak szintén nyilatkoznia kell a bankjánál arról, hogy ki szeretne kerülni a hitelmoratóriumból.
  • Végezetül, aki eddig törlesztette a hitelét és ezután is szeretné törleszteni, annak várhatóan nem kell nyilatkoznia erről a hitelmoratórium meghosszabbított, 2021-es időszakára vonatkozóan sem, de - rendelkezésre egyelőre nem álló egységes szabályozás híján - a biztos információ érdekében érdemes erről érdeklődnie a pénzintézeténél.

A Magyar Bankszövetség korábban közzétett nyilatkozatában azt ajánlja, hogy aki megteheti, az inkább törlesszen, különben megnő a hitele futamideje.

Amennyiben a következő fél évben az adós ennek ellenére olyan helyzetbe kerül, hogy mégsem tudja fizetni a hitelét, 2021. június 30-ig bármikor nyilatkozhat arról, hogy ismét szeretne a moratórium alá kerülni. Ekkor a moratórium végéig nem kell fizetnie a hitele törlesztőrészleteit.