Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) engedélyezte, hogy a New York-i értéktőzsdére (NYSE) készülő vállalatok közvetlen részvénykibocsátás révén gyűjtsenek tőkét, ami a hagyományos elsődleges nyilvános részvénykibocsátás (IPO) új alternatívája lehet.

A tőzsdefelügyelet a honlapján közzétett határozatban tudatta, jóváhagyta a New York-i értéktőzsde (NYSE) azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a vállalatoknak új részvények kibocsátását és értékesítését befektetők korlátlan körének egyetlen nagy tranzakció keretében a tőzsdei kereskedés első napján. 

Mivel a vállalatok többsége tőkebevonás céljából megy tőzsdére, a közvetlen részvénykibocsátás széles körben elterjedhet.  

A közvetlen kibocsátás előnye, hogy az IPO-val ellentétben a vállalatoknak nem kell igénybe venniük bankok szolgáltatását a részvényjegyzéshez, ami önmagában is jelentős megtakarítást eredményez, ráadásul több tőkét gyűjthetnek az árfolyam emelkedésének révén.Elsődleges nyilvános részvénykibocsátás esetében a közreműködő bankok jutaléka és költségtérítése bőven meghaladhatja az ügylet teljes értékének az egytizedét is, az árfolyamemelkedésből - a kibocsátási ár és a tőzsdei árfolyam különbségéből - származó hasznot pedig a részvénytulajdonosok fölözték le.

Védőmaszkot viselő emberek haladnak el a New York-i tőzsde épülete előtt 2020 tavaszánForrás: MTI/EPA/Justin Lane

A tőzsdefelügyelet engedélye győzelmet jelent a New York-i értéktőzsdének, ugyanis az Intézményi Befektetők Tanácsa nevű befolyásos ágazati csoport megpróbálta megakadályozni a javaslat elfogadását.

Azzal érveltek - sikertelenül -, hogy a részvénykibocsátásnak ez az új típusa nem nyújt olyan védelmet a befektetőknek, mint a hagyományos IPO.

A NYSE tavaly decemberben nyújtotta be kérelmét. A rivális New York-i elektronikus tőzsde, a Nasdaq még várja a felügyelet engedélyét hasonló tervének megvalósítására.