Felújítási kölcsönnel bővül az otthonteremtési program, és újabb autóipari beruházás érkezik az országba

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, ünnep, advent, karácsony, család, Budapest, 2020.11.30.
Vágólapra másolva!
Új elemmel bővül az otthonteremtési program, Gödöllőn pedig 14 milliárd forintos autóipai beruházás valósulhat meg. A bejelentés szerint, jövőre is jut pénz a távfűtési rendszerek korszerűsítésére. Kínában óriási gáztartalékra bukkantak, és újabb gondok merültek fel a Boeing 737 Max gépei körül. Összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Felújítási kölcsönnel bővül az otthonteremtési program februártól

Egy újabb elemmel bővül az otthonteremtési program; február 1-jétől otthonfelújítási kölcsönt kínálnak azoknak, akiknek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással élni tudjanak - jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől támogatást vehetnek igénybe azok, akik felújítják otthonukat: a felújítási költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot támogatásként utólag megkaphatják. Akiknek azonban nincs elég pénzük ahhoz, hogy finanszírozzák a felújítást, és így elesnének ettől a támogatástól, azoknak szól az otthonfelújítási kölcsön lehetősége - mondta. A kölcsön maxiumum 6 millió forint lehet, 10 éves futamidejű, legfeljebb 3 százalékos kamatra.

14 milliárd forint értékű beruházás indul Gödöllőn

A Shenzhen Kedali Industry kínai vállalat lítiumionakkumulátor-alkatrészeket gyártó beruházást hoz Gödöllőre 14,1 milliárd forint értékben, 330 új munkahelyet teremtve. Ehhez a kormány 1 milliárd 275 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Shenzhen Kedali Industry beruházásáról tartott sajtótájékoztatón 2020. december 21-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Shenzhen Kedali elnöke kiemelte, a magyarországi gyártó bázis első fázisa a tervek szerint 2021 második negyedévében kezdi el a tömegtermelést, az építkezés második fázisa 2022-ben kezdődő bővítéssel indul, ennek eredményeképpen 2024-re összesen 10 gyártósoruk lesz.

Fontos bejelentést tett a NAV a gépjárműadóról

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat jövőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át. A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nem lesz. Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni.

2021 elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. 2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.

Jóváhagyták minden idők egyik legnagyobb autóipari egyesülését

Az Európai Unió versenyhatósága engedélyezte az olasz-amerikai Fiat-Chrysler Automobiles (FCA), valamint a Peugeot, a Citroen, az Opel, a Ds és a Vauxhall márkák anyacége, a PSA autóipari csoportok egyesülését, amivel a világ negyedik legnagyobb autóipari csoportja jön létre.

A versenyhatóság azonban feltételként előírta, hogy a PSA-nak ki kell terjesztenie együttműködési megállapodását a Toyota céggel, ami részben azt jelenti, hogy egyik franciaországi gyárában több kisteherautót kell gyártania a Toyotának. A másik feltétel pedig az, hogy a két autógyártónak nagyobb mértékű hozzáférést kell biztosítania a versenytársaknak szervizelési és fenntartási hálózataikhoz.

Jövőre újabb 3 milliárd forint pályázható távfűtési rendszerek korszerúsítésére

A tavalyihoz hasonlóan márciustól újra pályázhatnak, összesen 3 milliárd forintos keretösszegben a társasházak és lakásszövetkezetek a távfűtési rendszerek korszerűsítésére, a szabályozhatóságot lehetővé tévő berendezésekre, de akár radiátorcserére is - mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Attila

Magyarországon tavaly nyáron, még az első program indulása előtt nagyjából 200 ezer korszerűtlen távfűtéses rendszerű lakást tartottak számon - jegyezte meg.

Újabb gondok a Boeing 737 Max gépei körül

Az amerikai szenátus elrendelte vizsgálat szerint a Boeing munkatársai nem megfelelően készítették fel a pilótákat a cég 737 Max repülőgépének újbóli forgalomba helyezési engedélyének megszerzése érdekében. Ez pedig roppant kínos helyzetet teremthet, hiszen a korábban két súlyos légi katasztrófához is köthető típus újbóli forgalomba állítását csak nemrég engedélyezték a hatóságok, hosszú földön tartás után. A bizottság több belsőstől származó információra hivatkozva azt is megállapította, hogy az FAA és a Boeing összejátszottak. A hivatal vezetése még az értékelés előtt közreműködött a gyártóval a 737 Max képzési és tanúsítási elvárásainak meghatározásában.

Parkoló Max-gépek Forrás: AFP/Mark Ralston

Szintén ehhez a géptípushoz kötődik, hogy motorhiba miatt kényszerleszállást hajtott végre pénteken az Air Canada egyik Boeing 737 Max repülőgépe. A beszámoló szerint az utasszállító, amelyen egyébként csak a háromfős személyzet tartózkodott, az amerikai Arizonából repült volna vissza a kanadai Montreálba, de a kapitány nem sokkal a felszállás után vészjelzést adott le. A később kiadott hivatalos közlemény szerint közvetlenül a felszállás után a személyzet a bal oldali motor hidraulikus nyomásának csökkenését észlelte.

2021 augusztus elsejével lép hatályba az új bortörvény

A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

Az új borjogi szabályozás és az ePincekönyv projekt együttesen teremtik meg annak lehetőségét, hogy az ágazatban dolgozó mintegy 50 ezer ember számára ténylegesen és jelentős mértékben csökkenhessenek az adminisztratív terhek.

100 milliárd köbméteres földgázmezőre bukkantak

Hatalmas, több mint 100 milliárd köbméteres gázmezőt fedezett fel a PetroChina. A felfedezés egy teljes kínai régió számára jelenthet komoly áttörést az energiaellátásban.

A PetroChina által felfedezett gázmező a szakértők szerint napi 610.000 köbméter gáz, illetve 106,3 köbméter olaj kitermelését teszi lehetővé.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

Rekordhoz közeli szinten az oroszországi gabona mennyisége

Oroszországban idén 132,9 millió tonna gabonát takarítottak be, ami a második legnagyobb mennyiség az ország történetében és 9,7 százalékkal felülmúlta a múlt évi 121,2 millió tonnát - közölte az orosz statisztikai hivatal.

Oroszországban 2017-ben rekordmennyiségű, 135,5 millió tonna gabonát takarítottak be. Mindemellett, a statisztikai hivatal adatai szerint december elején az őszi vetés területe 12,4 millió hektár volt, 2,2 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.