Meghosszabbították a turisztikai ágazat adókedvezményeit

Magyarország turizmus, Balaton, Keszthely
Keszthely, 2017. augusztus 27. A keszthelyi Festetics-kastély és parkjának látképe a világ egyetlen repülőképes Li-2-es (szovjet gyártású DC-3-as) repülőgépéből fotózva 2017. augusztus 27-én. Az 1949-ben Taskentben gyártott repülőgépet a Magyar Néphadseregnél helyezték üzembe, majd 1958-ban a Malévhoz került. 1964 novemberében átadták a Néphadseregnek, ahol tízévi szolgálat után 1974. január 11-én a múzeumba küldték. A gép 1997 óta a Goldtimer Alapítvány tulajdona, amellyel a mai napon először szerveztek sétarepülést a Balaton felett. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A kormány döntése értelmében január 1-jétől a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell a szolgáltatóknak turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük. Az intézkedések meghosszabbításával a cél továbbra is a szektor terheinek könnyítése a járványhelyzet idején - hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
Vágólapra másolva!

Magyarország Kormánya a koronavírus-járvány második hulláma alatt is támogatja a járvány által leginkább sújtott turisztikai ágazatot. A legfontosabb cél a turizmus-vendéglátásban működő vállalkozások életben tartása és a munkahelyek megmentése abban az időszakban is, amikor a szálláshelyek és éttermek vendégeket nem fogadhatnak.

Az elmúlt hetekben bejelentett könnyítések is ezt, illetve a hosszútávú versenyképességet, a 400 ezer ember megélhetését és a GDP 13,5 százalékát adó stratégiai ágazat segítését szolgálja.

A keszthelyi Festetics-kastély és parkjának látképe Forrás: MTI/Varga György

A Magyar Közlöny 294. számában megjelent 696/2020. (XII. 29.) Korm. rendelet két, ágazati szereplőket érintő döntést is tartalmaz:

  • Január 1-jétől a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra sem kell a szolgáltatóknak a turizmusfejlesztési hozzájárulást bevallaniuk és fizetniük.
  • A kormány döntése szerint idegenforgalmi adót sem kell fizetni ebben a rendkívüli időszakban, ám a megállapított, de be nem szedett adót – kivéve, ha annak összege nulla – a vállalkozásoknak be kell vallaniuk az adóhatósághoz.

A gazdaság újraindításában a magyar turisztikai szektor nagy szerephez jut majd. Ezért is stratégiai jelentőségű, nemzeti érdek az ágazat támogatása, a vállalkozások helyzetének könnyítése. A Magyar Kormány turizmust érintő támogatása összességében meghaladja a 800 milliárd forintot, ami meghaladja a 2 milliárd eurót, ez európai szinten is kiemelkedőnek számít.