Áfacsökkentés, lakásfelújítási program, orvosi béremelés és a 13. havi nyugdíj visszaépítése

Eladó, ingatlan, ingatlanok, Újpest, építkezés
Vágólapra másolva!
2021 első hónapjában több fontos változás fog életbe lépni. Nagyon nagy segítséget kapnak a családok a kormánytól, elindul a lakásfelújítási program és megkezdődik az orvosi bérek emelése. Összegyűjtöttük a legjelentősebb újdonságokat.
Vágólapra másolva!

A mai naptól a kormány 27 százalékról 5 százalékra csökkenti a lakásépítés és a lakásértékesítés áfáját bizonyos esetekben. Az első és legfontosabb feltétel, hogy a kedvezményes 5 százalékos adómértékkel áfás számla, csak nem áfa-adóalany magánszemély vásárló, illetve megrendelő részére állítható ki. A második fontos feltétel, hogy csak abban az esetben terheli 5 százalékos áfa az ügyletet, ha az ingatlan első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy az első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásul vétele és az értékesítés között még nem telt el két év.

Az új építésű lakások vásárlásánál az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz, emellett a vagyonátruházási illetéket - mind használt, mind új építésű lakások vásárlásánál – is elengedik. Ennek feltétele, hogy a vevő csoktámogatást igényeljen a vásárláshoz.

Elindul a lakásfelújítási program, amelyben a gyerekes vagy gyereket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként kapnak az államtól. Az érintettek pedig 2021 februárjától a korszerűsítéshez államilag támogatott, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású hitelt igényelhetnek.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Meghosszabbodik a hiteltörlesztési moratórium 2021. június 30-ig és továbbra is mindenki jogosult lesz az eredeti feltételek mentén rá. Aki nem szeretne fizetni, annak nem kell semmit sem tennie, ha az első hullámban jogosult volt, alanyi jogon jár neki a haladék most is.

Ez továbbra is csak a 2020. március 18-a előtt felvett hitelekre vonatkozik.

Folytatódik a bértámogatási program, hogy segítse a bajba jutott ágazatokban dolgozókat. A koronavírus-járvány miatt elindított munkahelyvédelmi bértámogatásban részesülők túlnyomó többségének nemcsak a csökkentett munkaidős foglalkoztatáshoz biztosított állami támogatás kifizetésének idejére, hanem jóval azon túl is sikerült megőrizni a munkahelyét.

Felére csökken a kis- és közepes vállalkozások iparűzési adója. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet ugyanis idén már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, ami az ötszázalékos újlakás-áfa mellett újabb lökést adhat a hazai építőiparnak.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

Idén negyedhavi összeget kapnak kézhez az időskorúak, 2022 elején félhavit, a 2023-as kifizetés háromnegyed havi összegnek felel majd meg, 2024-ben pedig a havi nyugdíj teljes összege eljut a jogosultakhoz.

Elindul az orvosi béremelési program.

Egy rezidens gyakorlati időtől függően 7-800 ezer forint körüli alapbért fog majd kapni, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek, így megállítható az orvosok elvándorlása.

Szintén lényeges változás, hogy a bankok számára az online kártyás fizetések esetén szükséges erős ügyfél-hitelesítés bevezetését 2021. január 1-jétől írja elő a vonatkozó jogszabály. Így mostantól előfordulhat, hogy az ügyfeleknek több lépcsőben kell megerősíteniük személyazonosságukat bankkártyjuk használatakor.

Szintén lényeges változás, hogy januártól mindenütt biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét a vásárlóknak. Így az új év elejétől az új szabályok értelmében, nem lehet olyan kereskedő, akinél csak készpénzzel lehet vásárolni.

A vállalkozásokat érintő változás, hogy 2021. január 4-től változnak a kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok: minden olyan számláról, módosító, érvénytelenítő számláról, amire az áfatörvény számlázási szabályai alkalmazandóak, adatot kell szolgáltatni a NAV részére. Az adóhatóság azonban március végéig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról.