Eltűnt az egyik leggazdagabb kínai üzletember

Horizontal (FILES) This file photo taken on September 8, 2017 shows Jack Ma, chairman of Alibaba group, dancing to a medley of Michael Jackson songs during the Alibaba Annual Party at the Huanglong sports center in Hangzhou in China's eastern Zhejiang pro
Jack Ma
Vágólapra másolva!
Egyre növekednek a második leggazdagabb kínainak számító Jack Ma személye körül a találgatások, ugyanis már több mint két hónapja teljesen eltűnt a nyilvánosság elől az az ember, aki az üzleti élet mellett korábban hihetetlenül élénk közéleti szerepet is vállalt.
Vágólapra másolva!

A Yahoo Finance beszámol arról, hogy az Alibaba atyjaként számontartott egykori angoltanár legutóbb még a saját maga által létrehozott üzleti tehetségkutató műsor, az Africa's Business Heroes záró epizódjától is távol maradt, ahol ő dönthetett volna a legtehetségesebb afrikai üzletembernek járó 1,5 millió dolláros fődíj odaítéléséről. Az Alibaba szóvivője a Financial Timesnak időpont-egyeztetési nehézségekkel magyarázta Ma távollétét.

Mint emlékezetes, a milliárdos üzletember október végén egy meglehetősen bátor és ellentmondásos beszédet mondott Sanghajban, amelyben bírálta a kínai hatóságokat, amiért szerinte megfojtják a vállalkozásokat.

Egyúttal pedig a pénzintézetek működésére vonatkozó nemzetközi szabályozásról úgy vélekedett, hogy az legfeljebb egy öregemberek klubjában állná meg a helyét. Napjaink pénzügyi rendszere szerinte az ipari korba való, ezért meg kell reformálni a jelenlegi szisztémát.

Jack Ma, az egyik leggazdagabb kínai Forrás: AFP/Focus

Nem egészen egy héttel később a minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetésének ígérkező, szintén Ma által irányított Ant Group IPO-ját a kínai hatóságok felfüggesztették.

Erről ebben a cikkében írt az Origo.

A kínai hatóságok egyébként mindezt azzal az indokkal tették, hogy a fintech cég jelentős kérdéseket vet fel a pénzügyi szabályozók terén. A kínai kormány emellett december végén monopolellenes vizsgálatot indított az Alibaba ellen, az Ant Groupot pedig felszólította tevékenységének átszervezésére.

Azóta Ma gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől, és nemhogy nyilvános szerepléseket nem vállalt, de jó ideje már azokon a közösségi oldalakon sem hallatja a hangját, amelyeken korábban olyan aktív volt. Utolsó Twitter-bejegyzése például még október 10-ei keltezésű.

Találgatások persze vannak az üzletember helyzetét illetően, és ahogy az Origo megírta, a karácsony előtt arról lehetett értesülni, hogy elkeseredésében Ma azt is felajánlotta, hogy az Ant Group egy részét átadja a kínai kormánynak. A cég bármelyik platformját viheti az állam, amíg csak az országnak szüksége van rá - ajánlotta fel akkor a források szerint Jack Ma a szabályozó hatóságokkal folytatott beszélgetésen. Ám az ügyet állítólag közelről kísérő informátoroktól származó értesüléseken túl nincs friss hír Máról, holléte pedig egyértelműen rejtély.