Ilyen volt az ingatlanpiac 2020 utolsó hónapjában

kölcsön, hitel, lakásvásárlás
Vágólapra másolva!
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 decemberében, országosan 10.354 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 73 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, írják közleményükben.
Vágólapra másolva!

A tavalyinál 2 százalékkal erősebb volt a december a lakóingatlanpiacon a Duna House becslése alapján.

Az utolsó hónap 10.354 tranzakciójával, a negyedik negyedévben a 2019-es adatokkal szinte megegyező adás-vétel történt Magyarországon.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

Éves szinten az ingatlanközvetítő vállalat összesítése alapján 131.460 tranzakcióval zárt a piac, amely 12 százalékos visszaesést jelent 2019-hez képest. Az elmaradást a Covid-19 első hulláma alatti társdalami korlátozó intézkedések okozták, a március, április, májusi forgalom majdnem 40 százalékkal volt kisebb az előző évinél, a mélypontot április jelentette közel 60 százalékos elmaradással.

Januártól a kormányzati otthonteremtési támogatásoknak is köszönhetően aktív keresletet vár a Duna House, amely a tranzakciók számának növekedésével is járhat. 2021-ben az előrejelzése szerint a tranzakciók száma a130-150 ezer közötti sávban fog elhelyezkedni.

A jelzáloghitel piacon a novemberi hónaphoz hasonlóan decemberben is 73 milliárd forint lakáscélú hitelt becsül a Duna House, amely a tavalyi évnél 6 százalékkal gyengébb volument mutat az utolsó hónapban. Éves összegzésben azonban az MNB tényadatai (1-10.hó) és a Duna House becslése (11-12. hó) alapján a tavalyinál 4 milliárd forinttal erősebb jelzáloghitelpiac realizálódott 2020-ban, ami közel 1 százalékos növekedést jelent.