Egy friss elemzés szerint, az internetszünetek 2020-ban globálisan mintegy 4 milliárd dollár (kb. 1200 milliárd forint) kiesést okoztak. Ebből nagyjából 2,8 milliárd dollár egyetlen ország, Indiához köthető.

A Top10VPN kiadta elemzés szerint, India vezeti azt a 21 országot számláló listát, amely az internetleállások miatt veszteségeket elszenvedő államokat gyűjti össze. Az India által egyedül elszenvedett mintegy 2,8 millárd dollár nagyjából kétszerese a 2019-re számított kiesésnek, írja a Bloomberg.

IllusztrációForrás: Markus Spiske/Markus Spiske

Internetszünetek persze több okból állhatnak elő, ám igen gyakori közös vonás az, hogy azokhoz valamilyen joggal kapcsolatos, esetleges visszaélés kapcsolódik. Indiában például - ahogy a korábbi években is - minden más országnál többször, összesen 75 alkalommal korlátozták a hatóságok a világháló elérését. Ezek nem országos leállást jelentettek, hanem célzottan egy-egy település vagy városrész blokkolására irányultak - az ilyen esetek viszont emberi jogi kommentárok szerint, felvetik a békés gyülekezéshez való jog, illetve a sajtószabadság megsértésének eseteit is. Ugyanakkor nagyon sokszor technikai okok miatt szüneteltek a szolgáltatások. Például számos ország- így India - vidéki térségeiben még sokszor csak a 2G technológia érhető el, ami nem alkalmas a koronavírus-járvány miatt otthonaikba szorult gyerekek digitális oktatásához, ráadásul a terhelést a meglévő infrastruktúra sok helyen nem tudja kiszolgálni.

Mindent összevetve, Indiában 8.927 órát ért el az az időtartam, amikor - akár egyidőben több helyen, párhuzamosan - az országban baj volt az internettel. Ebből 1655 óra teljes leállást takar, 7.272 óra pedig a hozzáférés illetve a sávszélesség anomáliáit. Az internetproblémák összesen 10,3 millió felhasználót érintettek.

A lista második helyén Fehéroroszország áll, 336 millió dolláros veszteséggel és 218 órával. A harmadik helyre Jemen került, közel 237 millió dollárral.

Ugyanakkor az elemzés több olyan országot nem vett figyelembe, amelykről köztudott, hogy az internet elérése eleve hatóságilag szabályozott vagy cenzúra ellenőrzi. Így Kína vagy Észak-Korea nem került be az elemzésbe, mivel az értékeléshez nem állnak rendelkezésre megbízható adatok. Az elemzők csak a nyíltan elérhető, átlátható, dokumentált internet- és közösségimédia-leállásokat vették figyelembe jelentésükhöz.