Komoly közlekedési fejlesztések várhatók az új dél-budai szuperkórháznál

szuperkórház
centrumkórház
Vágólapra másolva!
A Dél-budai Centrumkórház, amely elkészülte után Magyarország legmodernebb kórháza lesz, 1,2 millió ember számára nyújt majd egészségügyi szolgáltatást. Jelentős feladatot jelent a hozzá tartozó közlekedési kapcsolatok kiépítése.
Vágólapra másolva!

A Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK) kiírta a Dél-budai Centrumkórház közlekedésfejlesztésére vonatkozó közbeszerzést, amelynek fő célja a Dél-budai Centrumkórház megközelíthetőségének megfelelő kialakítása. A Magyar Építők cikke szerint a kiírásban két fő szempontot jelöltek meg:

  • figyelembe kell venni a lehető legtöbb közlekedési móddal történő eljutás lehetőségét,
  • valamint a mentőjárművek előnyben részesítését.

A leendő nyertesnek az engedélyezési tervek elkészítése, a létesítéshez szükséges engedélyek megszerzése, valamint a kiviteli tervek és tenderdokumentáció elkészítése lesz a feladata.

Mint emlékezetes,

a 11. kerületben, Dobogó városrészben Magyarország legmodernebb kórháza épül fel, amely összesen 1,2 millió embert szolgál majd ki, és amelyben valamennyi típusú egészségügyi ellátást igénybe lehet majd venni.

A Dél-budai Centrumkórház látványterve Forrás: DBC

A közbeszerzés nyertesének a közösségi, a közúti, valamint a gyalogosok és kerékpárosok megfelelő kiszolgálására alkalmas közlekedési infrastruktúrát kell terveznie. A tervek szerint a fejlesztések az új kórház forgalmán túl, a térségben megjelenő egyéb közlekedési igényeket is jól ki tudják majd szolgálni.

A közbeszerzés szövegéből kiderül, hogy a Dobogó út hozzávetőlegesen 412 méter hosszú szakasza négysávosodik a Lapu utca és a Balatoni út között – a mentők előnyben részesítésének figyelembe vételével. Emellett létre jön egy új különszintű csomópont az M1–M7 autópálya, a Budaörsi út, a Gazdagréti út, a Lapu utca és a Dobogó út kereszteződésében. Mindezeken kívül a fejlesztés során csomópont létesül majd a Balatoni út - Dobogó út kereszteződésében, továbbá szó van mentő- és buszsávok kialakításáról is.