Ezeket a közterheket kell majd fizetni az idei bérek után

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján azokat a járulékokat, melyek 2021. január 1-től érvényesek. Ezeket először a januári munkabérek után, azaz február elején kell majd megfizetni.
Vágólapra másolva!

A munkavállaló béréből társadalombiztosítási járulék címén levonandó adónem tavaly július 1 óta nem változott. A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény alapján idén is a 2020. július 1-jétől érvényben lévő mértéket,

azaz 18,5 százalékot kell fizetni társadalombiztosítási járulék címén a bruttó munkabér után,

mely tavaly nyár óta már tartalmazza a korábbi nyugdíjjárulékot is.

Azonban a nyugdíjjárulék megmaradt azokban az esetekben, ahol nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni. Ilyen adóalanyok az álláskeresési támogatásban részesülő személyek és az egyházi jogi személyekkel egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személyek. Az ő esetükben a nyugdíjjárulék mértéke 10 százalék, mely egyébként ebben az évben ugyancsak megegyezik a tavaly július 1-i összevonás előtti mértékkel.

Az idei évben nem változtak a munkabérre vetített járulékok és adók, nőtt viszont az egészségügyi szolgáltatási járulék összege Forrás: Shutterstock

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 8000 forintra (napi 270 forintra) nőtt 2021. január 1-jétől.

Az adóhatóság honlapján közzétett járulékok mellett a munkavállalók béréből

15 százalékos személyi jövedelemadót

is le kell vonni a bruttó bérre vetítve.

A munkáltatóknak szintén változatlanok a bérköltségei idén, így a munkavállaló számára kifizetett bruttó bér után szociális hozzájárulási adó címén 15,5 százalékos, szakképzési hozzájárulás címén pedig 1,5 százalékos mértékű összeget kell befizetnie.

A fenti közterhek az általános adózás szerintiek.

A speciális adózást választók közterhei (például kata, kiva, ekho stb. adóalanyok esetében) részben vagy egészben kiváltják a fentieket.