Így lehet az ezüst éve 2021

ezüst, ezüstrúd, ásvány
A silver tiger is pictured at the Christofle factory in Yainville, northwestern France on May 23, 2013. Christofle is a French luxury brand of silverware founded in 1830. AFP PHOTO / JOEL SAGET / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Idén is folytatódhat a nemesfémek szárnyalása, miután a 2020-as év lehengerlően erős teljesítményt hozott. Egyes elemzők szerint pedig nem is az arany, hanem sokkal inkább az ezüst lehet az előttünk álló év sztárja. Elsősorban annak köszönhetően, hogy az ezüst kettős szerepet tölt be a világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Tavaly a koronavírus-járvány hatására számos befektető kezdett el nemesfémet vásárolni, ahogy mindenki próbálta fedezni magát a piaci és makrogazdasági kockázatokkal szemben. Ennek köszönhetően az arany és a palládium 20 százalékot, az ezüst 47 százalékot, a platina pedig 10 százalékot erősödött 2020 egészében – írja a Mining.com.

Miközben az elemzők az aranytól és a palládiumtól is új csúcsokat várnak 2021-ben, az év igazi sztárja végül az ezüst lehet.

Az ezüst ugyanis kettős szerepet tölt be a világgazdaságban. Egyszerre hagyományos menedékeszköz és fontos ipari fém. Az ezüst unciánkénti árfolyama egyébként tavaly januárban 18 dolláron kezdte az évet, majd majdnem 30 dollárig emelkedett augusztusra, végül az év végére visszacsúszott 25 dollárig.

Ipari fémként és menedékeszközként is nagyon fontos az ezüst a világpiacon Forrás: AFP/Joel Saget

Az elemzők jelentős része azonban azzal számol, hogy az idei évben a fennmaradó kockázati tényezők (például a bizonytalan, de inkább növekvő inflációs várakozások), illetve a világgazdaság járvány utáni felfutása egyszerre fűthetik az ezüstöt.

Hasonló helyzetben volna a palládium is, azonban tavaly a befektetők ezen a piacon felszívták a többletet. A palládiumot az ékszeripar mellett az autóiparban és más feldolgozóipari szektorokban is használják. Egyes szakértők szerint pedig nem valószínű, hogy idén is megismétlődhet egy hasonló vásárlási hullám – részben a kínálat visszaesése miatt. Következésképpen, a palládium esetében némi nyomás van az árfolyamon, ami korlátozhatja a jelentősebb drágulást.

Végső soron tehát az ezüst profitálhat leginkább abból, hogy a globális feldolgozóipar várhatóan igen komoly fellendülést mutat majd 2021-ben a tavalyi évhez képest.

Ha pedig ehhez hozzájön még, hogy a befektetők továbbra is fedezik magukat a kockázatok ellen, akkor minden esély megvan arra, hogy az ezüst ragyogjon a legfényesebben a nemesfémek között.