Hatalmas tempóban áll talpra az indiai gazdaság

Bangalore, India
An Indian employee of the Swedish truck and bus maker Volvo works on the assembly line at the Volvo Factory in Hoskote, some 40 kms south of Bangalore 10 April 2006. Volvo has started to develop India as a sourcing hub for engineering services to support the group's expansion in Asia, and currently Volvo India exports buses to Bangladesh and trucks to South Korea. (Photo by DIBYANGSHU SARKAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Az indiai gazdaság várhatóan hatalmas zuhanást szenved el a márciusig tartó pénzügyi évben, azonban a következő időszakban már lendületes növekedés várható. 2022-ben pedig India teljesen ledolgozhatja a 2020-as válságot.
Vágólapra másolva!

Az indiai statisztikai hivatal (NSO) szerint

az idén márciusig tartó pénzügyi évben 7,7 százalékkal zsugorodik majd az indiai gazdaság.

Az NSO szerint a kormánynak az új költségvetésben jelentősen meg kell támogatnia azokat az ágazatokat, amelyek tartósan nehéz helyzetbe kerültek – írja az Asia Times.

Egy nehéz év vége

A statisztikai hivatal várakozása egyébként rosszabb, mint az indiai jegybank által várt 7,5 százalékos csökkenés. Az ország GDP-je 23,9 százalékkal zuhant a június végén véget ért első pénzügyi negyedévben, majd 7,5 százalékos csökkenést mértek a második negyedévben.

Lendületes növekedés jöhet Indiában a zuhanás után Forrás: AFP

Mindeközben az NSO úgy számol, hogy a gazdaság legtöbb ágazata süllyedést produkál a még tartó pénzügyi évben. A beruházások 14,5 százalékkal, a fogyasztás pedig 9,5 százalékkal csökkenhet.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is magas, a bérek pedig zsugorodtak a koronavírus-járvány miatt. Az országban az új beruházások üteme 1994-95 óta nem látott szintre lassulhat.

A gazdaság élénkítése érdekében eközben az indiai jegybank rekord alacsony szintre, 4 százalékra csökkentette az alapkamatot. Közben az országban az infláció 7 százalék körül mozog.

Kezdődő kilábalás

A gazdasági talpra állás jelei azonban már ma is látszanak. Az autóiparban például megugrott a kereslet a tavalyi naptári év végén, a vállalatok pedig ki tudják használni az alacsony kamatkörnyezet előnyeit. A részvénypiac szárnyalása emellett friss külföldi tőkebeáramlást jelentett az indiai vállalatoknak.

A talpra állás megindulásával arra lehet számítani, hogy

az abszolút értékben mért, reál GDP 133 ezer milliárd rúpia lehet 2022 márciusában, ami a 2020 márciusában mért szintnek felelne meg.

Következtésképpen, ekkorra dolgozhatja le India a 2020-as mélyrepülést – mondja Upasna Bhardwaj, a Kotak Mahindra Bank vezető közgazdásza.

India 2022-re teljesen ledolgozhatja a tavalyi veszteségeket Forrás: AFP/Manjunath Kiran

A szakértő szerint a járvány nélkül 144 ezer milliárd rúpia körüli szintre bővült volna az indiai GDP, vagyis a koronavírus gazdasági hatásai majdnem 10 százalékos kiesést okoztak. Bhardwaj egyébként az állami szerveknél pesszimistább, 8,6 százalékos süllyedést vár a március végéig tartó pénzügyi negyedévre.

Abszolút értékben tehát 2022 márciusára az indiai gazdaság visszatérhet a járvány előtti szintre,

míg százalékos értelemben 9-10 százalékos növekedés jöhet a 2022 március végéig tartó pénzügyi évben

– mondta Madan Sabnavis, CARE Rating közgazdásza.

Hozzátette, a bázis annyira alacsony lesz, hogy reális a 10 százalék körüli GDP-növekedés. Kiemelte azonban, hogy ez csupán egy statisztikai érték. Az igazi kérdés az lesz, mennyi munkahelyet teremt majd az indiai gazdaság a következő hónapokban.