Az indiai gazdaság várhatóan hatalmas zuhanást szenved el a márciusig tartó pénzügyi évben, azonban a következő időszakban már lendületes növekedés várható. 2022-ben pedig India teljesen ledolgozhatja a 2020-as válságot.

Az indiai statisztikai hivatal (NSO) szerint az idén márciusig tartó pénzügyi évben 7,7 százalékkal zsugorodik majd az indiai gazdaság. Az NSO szerint a kormánynak az új költségvetésben jelentősen meg kell támogatnia azokat az ágazatokat, amelyek tartósan nehéz helyzetbe kerültek – írja az Asia Times.

Egy nehéz év vége

A statisztikai hivatal várakozása egyébként rosszabb, mint az indiai jegybank által várt 7,5 százalékos csökkenés. Az ország GDP-je 23,9 százalékkal zuhant a június végén véget ért első pénzügyi negyedévben, majd 7,5 százalékos csökkenést mértek a második negyedévben.

Lendületes növekedés jöhet Indiában a zuhanás utánForrás: AFP

Mindeközben az NSO úgy számol, hogy a gazdaság legtöbb ágazata süllyedést produkál a még tartó pénzügyi évben. A beruházások 14,5 százalékkal, a fogyasztás pedig 9,5 százalékkal csökkenhet. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is magas, a bérek pedig zsugorodtak a koronavírus-járvány miatt. Az országban az új beruházások üteme 1994-95 óta nem látott szintre lassulhat.

A gazdaság élénkítése érdekében eközben az indiai jegybank rekord alacsony szintre, 4 százalékra csökkentette az alapkamatot. Közben az országban az infláció 7 százalék körül mozog.

Kezdődő kilábalás

A gazdasági talpra állás jelei azonban már ma is látszanak. Az autóiparban például megugrott a kereslet a tavalyi naptári év végén, a vállalatok pedig ki tudják használni az alacsony kamatkörnyezet előnyeit. A részvénypiac szárnyalása emellett friss külföldi tőkebeáramlást jelentett az indiai vállalatoknak.

A talpra állás megindulásával arra lehet számítani, hogy az abszolút értékben mért, reál GDP 133 ezer milliárd rúpia lehet 2022 márciusában, ami a 2020 márciusában mért szintnek felelne meg. Következtésképpen, ekkorra dolgozhatja le India a 2020-as mélyrepülést – mondja Upasna Bhardwaj, a Kotak Mahindra Bank vezető közgazdásza.

India 2022-re teljesen ledolgozhatja a tavalyi veszteségeketForrás: AFP/Manjunath Kiran

A szakértő szerint a járvány nélkül 144 ezer milliárd rúpia körüli szintre bővült volna az indiai GDP, vagyis a koronavírus gazdasági hatásai majdnem 10 százalékos kiesést okoztak. Bhardwaj egyébként az állami szerveknél pesszimistább, 8,6 százalékos süllyedést vár a március végéig tartó pénzügyi negyedévre.

Abszolút értékben tehát 2022 márciusára az indiai gazdaság visszatérhet a járvány előtti szintre, míg százalékos értelemben 9-10 százalékos növekedés jöhet a 2022 március végéig tartó pénzügyi évben – mondta Madan Sabnavis, CARE Rating közgazdásza.

Hozzátette, a bázis annyira alacsony lesz, hogy reális a 10 százalék körüli GDP-növekedés. Kiemelte azonban, hogy ez csupán egy statisztikai érték. Az igazi kérdés az lesz, mennyi munkahelyet teremt majd az indiai gazdaság a következő hónapokban.