Londonban lépne tőzsdére a világ leghíresebb bakancsgyártója, a Dr Martens. A brit vállalat több mint 60 évvel az alapítása után bocsátana ki nyilvános részvényeket.

Kevesen vannak, akik ne ismernék a Martens bakancsokat, és hamarosan már a cég részvényeit is meg lehet venni a tőzsdén. A 60 éves vállalat ugyanis úgy döntött, kilépne a nyílt piacra a londoni tőzsdén, értékesítve a társaság 25 százalékát – írja a The Guardian. Ha a cég kérelmét elfogadják a hatóságok, akkor ez a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) lenne az idei év első nagy brit üzlete.

A tervezett IPO hét évvel azt követően jönne, hogy a Dr Martenst 300 millió fontért megvásárolta a Permira magántőke-vállalat. Az új tulajdonos irányítása alatt pedig a cég igen sikeres volt. Míg 2013-ban csupán 160 millió font volt a társaság árbevétele, addig a 2020 márciusát megelőző 12 hónapban már 672 millió fontos eladást tudtak összehozni.

Ráadásul a Martens a koronavírus-járvány idején is igen jól teljesített. A több mint 60 országban jelen lévő, évente átlagosan 11 millió pár lábbelit értékesítő cég annak ellenére is növelni tudta az eladásait, hogy 130 boltját be kellett zárnia. A Martens jelentése szerint a szeptembert megelőző hat hónap során 18 százalékkal 318 millió fontra erősödtek az eladások. Mindeközben a cég nyereség 86,3 millió font volt, ami szintén komoly erősödésnek számított. Az eladások jelentős része egyébként nagykereskedelmi értékesítés volt.

Tőzsdére készül a Dr MartensForrás: AFP/Ben Stansall

Az első pár Dr Martens lábbelit 1960-ban gyártották, az eredeti üzemnek otthont adó Northamptonshire-ben. Az 1960-as években aztán hatalmas népszerűségnek kezdett örvendeni a Martens, a bakancsait pedig számos szubkultúra felkarolta.

Befektetői szempontból azonban izgalmas lesz, hogy a részvényvásárlók hogy ítélik meg a bakancsok minőségével kapcsolatos szakértői aggodalmakat. Az elmúlt években ugyanis rendre felmerült, hogy a Martens termékeinek minősége érezhetően romlott, mióta a cég közel 20 évvel ezelőtt elkezdte kiszervezni a gyártást Nagy-Britanniából Ázsiába.

Noha a Martens bejelentése szerint 2019 és 2020 között csökkentették a kínai termeléstől való függőségüket, és visszavágták a kínai gyártás arányát 46-ról 32 százalékra, de a menedzsment a döntést, hivatalosan legalábbis, nem kötötte össze a minőségre vonatkozó kritikákkal.

Mindazonáltal az általános piaci környezetet figyelembe véve igen erős időszakban lépne tőzsdére a bakancsgyártó. A FTSE 100 brit részvényindex ugyanis történetének legjobb évkezdését produkálja éppen, vagyis igen magas hullámot lovagolhat meg a Dr Martens.