200 millió eurós hitelt kap az Eximbank az Európai Beruházási Banktól

Századvég konferencia 2017 május 31-én

Jákli Gergely, az Exim Bank vezérigazgatói kabinet igazgatója Századvég konferencia 2017 május 31-én

Jákli Gergely, az Exim Bank vezérigazgatói kabinet igazgatója
Századvég konferencia 2017 május 31-én Jákli Gergely, az Exim Bank vezérigazgatói kabinet igazgatója
Vágólapra másolva!
Az Európai Beruházási Bank (EIB) 200 millió euró (mintegy 72 milliárd forint) hitelt nyújt a magyar Eximbank számára, az új hitelkeret elősegíti a magyar vállalatok gyorsabb talpra állását a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatásokat követően - közölte a luxembourgi székhelyű uniós bank.
Vágólapra másolva!

A Európai Beruházási Bank hitele révén az Eximbank a magyar pénzügyi szektor stabilitásának veszélyeztetése nélkül fogja tudni fokozni hitelezési tevékenységét. A hitelek rövid távú finanszírozás, működőtőke és beruházási szükségletek céljára állnak majd a vállalatok rendelkezésére.

Az EIB közleménye szerint hitele

új rugalmas finanszírozási forrást kínál a magyar vállalatok számára az olyan problémák leküzdéséhez, mint az alacsony likviditási tartalék, a finanszírozási alternatívák korlátozottsága, valamint a beruházási források hiánya.

Mint közölték, ezek a problémák a koronavírus okozta világjárvány során jelentős mértékben felerősödtek, és veszélyeztetik a gyors gazdasági fellendülést.

Jákli Gergely, az Eximbank Zrt. elnök-vezérigazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

A közlemény idézte Teresa Czerwinskát, az EIB magyarországi műveletekért felelős alelnökét, aki elmondta: a világjárvány súlyosan érintette a magyar kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-kat) és a közepes tőkeértékű vállalatokat. Mivel ezek biztosítják a legtöbb munkahelyet és alkotják a gazdaság gerincét, az EIB támogatása segítséget nyújt a túlélésükhöz és munkahelyek fenntartásához.

- fogalmazott.

Jákli Gergely, az Eximbank Zrt. elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint kifejtette:

a magyar bank feladata, hogy támogassa a hazai vállalkozásokat, segítse a magyar export nemzetközi sikerét, valamint hogy megfelelő pénzügyi megoldások segítségével biztosítsa a vállalatok külföldi üzleti tevékenységét.

Szavai szerint az EIB hitele kulcsszerepet játszik abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult új gazdasági környezetben az Eximbank meg tudjon felelni a megnövekedett várakozásoknak és a fokozott hiteligénynek. Hozzájárul ahhoz, hogy a magyar bank a piaci követelményeknek megfelelő termékportfólióval tudja segíteni az ügyfeleket - tette hozzá.

Az EIB és az Eximbank között ez a negyedik művelet, amely friss finanszírozási forrásokat teremt a magyar vállalatok számára.

Az EIB közleménye szerint a magyar Eximbanknak nyújtott hitel a koronavírus-járvánnyal összefüggésben végrehajtott vészhelyzeti intézkedések részét képezi, amelyek az uniós tagállamokat segítik a világjárvány alatt. A magyar gazdaság gyorsabb helyreállásához nyújtott támogatásán felül az EU bankja a magyar egészségügyi ágazatot is támogatta a világjárványra való reagálás erősítésében, és 2020 decemberében 162,5 millió euró összegű hitelt írt alá a magyar kormánnyal.