Nehezen lehetne vitatkozni az állítással, hogy a sport világa egyben a világ egyik legnagyobb, globális jelentőségű üzletét is jelenti. Napjaink legértékesebb, befektetésként kezelt sport-portfólióinak alapjait a különböző sportcsapatok teljesítménye, valamint az azokra építhető üzleti vállalkozások jelentik. A portfóliókat rendszerint komolyan támogatja a csapatok jelenléte - a teljesség igénye nélkül - az e-sport, a (legális) szerencsejáték illetve sportfogadás, a vendéglátás, vagy épp a szórakoztatóipar világában a kapcsolódó vállalkozásokkal, valamint befektetőik révén, médiaszerepléseik. Ez - a koronavírus-járvány mellett is - minden bizonnyal érvényes állítás lesz idén, 2021-ben is. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy melyek most a legértékesebb sportbirodalmak!

A legértékesebb sportbirodalmakat a Forbes munkatársai külön elemzésben gyűjtötték össze. Mégpedig úgy, hogy megnézték, melyek azok a nyilvántartásaik szerint legértékesebbnek számító sportcsapatok, melyekbe magánszemélyek vagy cégek legalább 2 milliárd dollárt fektettek be, és ezeket a befektetéseket egymáshoz rendelték a legértékesebb portfóliók körülrajzolása érdekében. Olyan nagy sportligákat vizsgáltak, mint a National Football League (NFL), a Major League Baseball (MLB), a National Basketball Association (NBA), a National Hockey League (NHL), továbbá a labdarúgás sportágát is figyelembe vették.Az elemzés során olyan mutatókat használtak a sorrendiség megállapításához, melyek egyébként a sportágak csapatai mögött álló vállalatok értékét, működését leírják. Figyelembe vették például azt, mennyibe kerülne megszerezni egy sikeres csapatot, ha az egy vállalat lenne, milyen adóssága van, jogokkal és kötelezettségekkel bír, és így tovább. Mindemellett, a befektetői oldalon csak olyan személyek, vállalkozások kerülhettek fel a listára, amelyeknek többségi részesedésük, tulajdonjoguk van legalább egy csapatban. Így alakult ki a világ legtöbbet értő sport-portfólióinak listája.

A képre kattintva galéria nyílik meg, amelyből megtudhatja, melyik a világ 10 legértékesebb sportbirodalma 2021 elején!

Galériánkban ugyan az első tíz helyezettel találkozhat, de a nagyságrendek még jobb érzékeltetéséhez eláruljuk: a húsz legértékesebb sportbirodalom vállalati összértéke portfólióik révén, meghaladja a 100 milliárd dollárt. Nézze meg, melyik áll ezekből az első helyen, 13 milliárd dollárt kiszakítva ebből a kolosszális összegből! (A galéria képaláírásaiban a csillagozás azt jelzi, hogy az adott befektető személynek vagy vállalatnak a részesedése kisebb az adott sportegyüttesben, mint 50 százalék.)

Kattintson a képre a galériához!Forrás: AFP/Peter Powell