Valamennyi támogatott hitel esetében csökkent a közjegyzői díj

közjegyző notary public
Vágólapra másolva!
Jó hírt kaptak a lakáshitelt igénylők, a tartozáselismerő okirat – más néven közjegyzői okirat – díja csökken 2021-ben. De mely hitelek érintettek, mi a díjcsökkenés feltétele, mikor kell mégis magasabb költséggel kalkulálni? A Bankmonitor.hu szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.
Vágólapra másolva!

2021-től a legtöbb esetben csökkent a lakáshitelekhez kapcsolódó közjegyzői okirat költsége, ugyanis a díjat 19.500 forintban maximálták. A korábbi hírekkel ellentétben azonban nem csak a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők jártak ezzel jól.

Az érintett hitelkonstrukciók köre:

  • Csok-hitel (függetlenül attól, hogy milyen lakáscélra igényelnék a konstrukciót)
  • Otthonteremtési kamattámogatott hitel
  • Fiatalok, valamint többgyermekes családok támogatott lakáscélú kölcsöne
  • Támogatott otthonfelújítási hitel

Gyakorlatilag a jelenleg elérhető valamennyi támogatott hitel esetében csökken a tartozáselismerő okirat díja.

Nem szükséges mindegyik támogatott kölcsönhöz csok-ot is igényelni – a csok-hitelnél azonban ez tényleg elvárás -, például a felújítás esetén erre nem is lenne lehetőség.

Ugyanakkor nem minden csok-ot igénylő használhatja ki ezt a lehetőséget: amennyiben piaci lakáshitelt venne fel a család – egy gyermekre igényelt csok mellé nem lehet felvenni a csok-hitelt -, akkor rájuk nem lenne érvényes az új díjkedvezmény.

A díj konkrét nagysága a hitelösszegtől, a kiállítás helyétől és időpontjától függ.

Forrás: Bankmonitor

Mi van benne a csökkentett díjban?

Egyáltalán nem mindegy, mit kap az adós ezért a díjért cserébe: az alapdíj magába foglalja a közjegyző munkadíjat, a költségátalányt és a készkiadás díját – beleértve az okirat készítés során kért elektronikus hiteles kiadmány díját is.

Ettől eltérő szolgáltatásért már felszámíthatnak külön díjat a közjegyzők.

Igen lényeges lehet ez a díjtétel, ugyanis a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 10 millió forint összegű piaci lakáshitelt nagyságrendileg 100-110 ezer forintért foglalnak a közokiratba.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Feláras extrák

Alapesetben a díjtétel 10-19,5 ezer forint között lehet, speciális esetben azonban ennél többet is felszámíthat a közjegyző. Ha külsős helyszínen folytatja le az eljárást, akkor az alapdíj 50 százalékkal emelkedne. A munkaidőn kívüli, illetve hétvégén, pihenőnapon készített okiratért kétszeres árat számíthat fel a közjegyző.

Fontos, hogy a megemelkedett díjat annak kell megfizetnie, aki a speciális, külön eljárást kérte.

(Ha például a pénzintézet kéri a közjegyzőtől, hogy a fiókban készítse el a tartozáselismerő iratot, akkor a banknak kell megfizetnie a felárat.)

A különösen bonyolult, terjedelmes jogügyletek körokiratba foglalásáért is dupla árat számíthatna fel a közjegyző. Szerencsére a jogszabály nevesíti azt, hogy a támogatott hitelszerződések nem kerülhetnek be ebbe a kategóriába.