Több hónapos csúcsra emelkedett a kőolaj ára, köszönhetően a dollár gyengülő árfolyamának, és a kitermelés visszafogásának hírére.

A globális benchmarknak számító Brent esetében, a márciusi hordonkénti ár 1,2 százalékkal, 56 dollár fölé emelkedett, míg a februrári szállítású WTI ára 1,13 százalékkal, 52 dollár fölé nőtt. Az áremelkedésben közrejátszik az, hogy a dollár gyengülése miatt, többen fordultak a dollárban árazott olajtartalékok irányába.

Az emelkedés másik oka, hogy Szaúd-Arábia újabb, több millió hordós termeléscsökkentésre készül február-márciusra. Ez vélhetően megállítja a tartalékok felhalmozódását, sőt, az USA-val kapcsolatos előrejelzések a tartalékok csökkenéséről szólnak.

IllusztrációForrás: AFP/David Mcnew

Rijád döntése a koronavírus-járvány miatti globális, növekvő aggodalmaknak szól, mivel a járvány felerősödésével sok országban újabb korlátozásokat jelentettek be, mely szükségszerűen az olajfelhasználás csökkenésével jár. A szaúdi csökentés az OPEC, valamint a szervezeten kívüli, de jelentős olajkitermelőnek számító Oroszország közötti megállapdoás részeként valósul meg. A tavaly kibontakozó járványban szintén a termelés visszafogása segítette stabilizálni a zuhanó árakat.