Az orosz jegybanki tartalékok körében az arany megközelítette a 23 százalékos arányt, amivel, eddig példátlan módon, maga mögé szorította az amerikai dollár részesedését.

Az aranytartalék aránya 22,9 százalékos volt tavaly június végén Oroszországban, amivel, korábban soha nem látott módon, maga mögé szorította az amerikai dollárt. A devizatartalékok körében a dollár aránya mindössze 22,2 százalékos volt, ami jelentős csökkenés a korábbi, 24,2 százalékhoz képest – írja az RT.com az orosz jegybank adatai alapján.

Mindeközben az euró aránya is csökkent némileg, 30,6 százalékról 29,5 százalékra; a kínai jüan aránya pedig 13,2 százalékról 12,2 százalékra zsugorodott.

Az orosz központi bank általában féléves csúszásokkal teszi közzé a tartalékról szóló részletes beszámolóját. Összegszerűen egyébként 128,5 milliárd dollárnyi aranytartalék fölött rendelkezett az orosz jegybank, míg az amerikai dollár tartalék értéke 124,6 milliárd dollár volt.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A jegybank már évek óta folyamatosan növeli a likvid tartalékait, melyek összértéke a tavalyi év végén már átlépte az 500 milliárd dolláros szintet – pontosan 593,6 milliárd dollár volt.

Az euró és jüan tartalékait 2018 márciusa óta tartósan növeli a központi bank, miután az Egyesült Államok szankciókat vezetett be orosz magánszemélyek ellen. Ennek következtében Oroszország egyre lendületesebben távolodik el a dollártól. Ezzel párhuzamosan a jegybank az amerikai állampapírjait is fokozatosan kezdte eladni: 2018-ban még 100 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt tartottak, ami 2020 márciusára lement egészen 3,8 milliárdig.

Az adatokból az is látszik, hogy a jegybank 2020 áprilisában abbahagyta az aranyvásárlást, ezzel a tartalékok mennyisége megállt 73,9 millió unciánál. Mindazonáltal az arany ára közel 25 százalékot emelkedett az elmúlt 10 évben, vagyis az orosz aranytartalékok értéke igencsak megerősödött.