Hideg számításból szerezték meg Shakira 145 dalának jogait

Ilyen showt csinált a Super Bowl félidejében Jennifer Lopez és Shakira - Galéria
Vágólapra másolva!
Tovább menetel a globális zeneipar egyik legkülönösebb cége. A Hipgnosis nevű vállalat üzleti tevékenysége ugyanis összesen annyiból áll, hogy régi zeneszámok jogait vásárolja meg, és ebből hatalmas vagyonokat keres. A cég pedig nem áll le, most Shakira 145 dalának jogait szerezte meg.
Vágólapra másolva!

A Hipgnosis Song Fund megvásárolta Shakira 145 számának jogait, ismét megerősítve azt a befektetői vélelmet, hogy a könnyűzenei slágerek rendkívül értékes befektetési eszköznek számítanak – írja a Bloomberg.

A szerdai üzlet azonban nem is az első nagy dobása volt a Hipgnosisnak 2021-ben.

A korábbi napokban ugyanis kiderült, olyan sztárok egyes dalainak jogait vették meg, mint Neil Young vagy a Fleetwod Mac gitárosa, Lindsey Buckingham.

Nemrég pedig azért figyelt föl a világ a Hipgnosisra, mert ahogy az Origo megírta, megszerezte a világ legtöbbet játszott karácsonyi dalának jogait.

Shakira dalaiból is bevásárolt a Hipgnosis Forrás: AFP/2014 Getty Images/Jason Merritt

A mostani Shakira-üzlet ára egyelőre nem ismert, de az egyre világosabb, hogy óriási pénz van a zenei jogokban, és erre a cégek is igyekeznek lecsapni.

Az persze eddig is ismert volt, hogy a zeneipar nagy üzlet, de a fiatalabb cégek arra számítanak, hogy az olyan streaming-szolgáltatók, mint a Spotify tartós jövedelmet biztosítanak majd a jogok birtokosainak.

A zenészek pedig a jelenlegi időszakban nem is tiltakoznak az eladások ellen.

A művészeknek ugyanis hatalmas kieséseket jelentenek az elmaradt turnék, vagyis mindenki jól jár az üzletekkel.

A Merck Mercuriadis által alapított Hipgnosis egyébként 1,05 milliárd fontnyi (1,44 milliárd dollár) tőkét szerzett, amikor a cég 2018-ban tőzsdére lépett. Decemberben pedig a vállalat bejelentette, további tőkeemelésen gondolkodnak, hogy újabb jogokat vehessenek.