Idén január 31-ig a bankok valamennyi ügyfelüknek kiküldik az egységes, éves, összehasonlítható díjkimutatást. Ez a bizonylat pontosan részletezi majd az igénybe vett szolgáltatásokat, és azt is, hogy azokért mennyit kellett fizetni a 2020-as esztendő tizenkét hónapja alatt.

Egy európai uniós pénzforgalmi szabály értelmében 2019. augusztus elseje óta a hitelintézeteknek minden évben egységes, összehasonlítható díjkimutatást kell küldeniük az ügyfeleik számára arról, hogyan alakultak az éves banki költségeik - emlékeztet a Magyar Nemzet. Mivel a jogszabály tavalyelőtt, év közben lépett hatályba, így 2020-ban még csak öt hónapos periódusról – augusztustól decemberig bezárólag – szólt az értesítés. Idén azonban már olyan kimutatás érkezik, amely a teljes év költségeit tartalmazza.

Ebben a felsorolásban benne lesznek a szolgáltatásokért felszámított díjak és azok összesítése, a fizetett és kapott kamatok, valamint a fizetési számlához kapcsolódó díjak. Emellett – ha kapcsolódik a számlához – ugyancsak szerepel a felsorolásban a betéti kártya, az internetbank és a mobilalkalmazás, illetve a telefonos szolgáltatások, továbbá az értesítő SMS-ek ellenértéke. A fizetési számlához, illetve a folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatokat is feltüntetik.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/AntonioGuillem/Antonioguillem
  • A kimutatásban nem szerepelnek majd a jóváírások, így például a számlára érkezett fizetés vagy más átutalás és a díjkorrekciók.
  • Ugyancsak kimaradnak a lajstromból a hitelkártya-szolgáltatások díjai, az átutalások, a készpénzfelvételek összegei, a megtakarítások, a befektetések, a biztosítások, a széfszolgáltatások.
  • Nem találja majd az ügyfél a listán a hitelek – lakáshitel vagy személyi kölcsön – esetén felmerült terhek összegeit sem.

Az egységes díjkimutatási értesítés érkezhet a bankoktól hagyományos postai úton vagy elektronikus csatornán, jellemzően abban a formában, amiben tavaly megállapodott az ügyfél és a hitelintézet.

Így pedig akár váltani is egyszerűbb annak, aki drágának találja a saját szolgáltatóját. A különböző bankszámlacsomagok között évente ugyanis akár több tízezer forintos eltérés is lehet - hívják fel erre a körülményre a figyelmet a szakértők.