Fél éven belül láthatók lesznek az Egészségipari Támogatási Program első eredményei

Blue analysis biology bright chemistry co-workers computer development disease drug engineering equipment experiment female finding genetic group health care hospital institution lab laboratory light male man medical medicine microscope people pharmaceuti
Team of Research Scientists Working With Personal Computer, Analysing Test Trial New Generation Drug Data. They Work in a Modern Laboratory/ Medical Center.
Vágólapra másolva!
Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) első sikerei már a következő hónapokban láthatóak lesznek: a projektek túlnyomó része 2021 közepén megvalósulhat - jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Felidézte: az ETP pályázatát 50 milliárd forintos kerettel tavaly augusztusban írta ki a tárca, nagy volt az érdeklődés. Az első támogatási szerződéseket 2020 október elsején írta alá Varga Mihály tárcavezető a cégekkel.

Hozzátette:

2020-ban lezajlott az ETP első két köre, 46 szerződés született, több mint 50 milliárdos vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak a hazai egészségiparba beszállító vállalatok.

A beruházások által több mint 64,5 milliárd forint értékű fejlesztés megy végbe Magyarországon.

Képünk illusztráció Forrás: Gorodenkoff - stock.adobe.com/Gorodenkoff Productions OU/Gorodenkoff Productions Ou

"Hiszem, hogy fontos folyamatokat indítunk be ezzel a programmal" - fogalmazott. Úgy látják, a támogatással a társaságok jobb eredményeket érhetnek majd el nemcsak itthon, de a régiós piacokon, sőt globálisan is.

Iparági becslések alapján 18 százalék körülire tehető a hazai gyártók részvétele az egészségügyi beszerzésekben, ami messze elmarad számos nyugat-európai ország rátájától. Nehéz megmondani, hogy azért kevés a hazai cégek rendelése, mert sok mindenből nincs is itthoni előállítás, vagy azért nincs gyártó, mert nincs megrendelés - fejtette ki a lapnak.

Gion Gábor kitért arra is, hogy a járvány első hulláma során megtanulta a világ, hogy milyen termékekből kell a szokásosnál nagyobb stratégiai készleteket felhalmozni. Így szerinte a tavaszihoz hasonló mértéktelen kalózkodástól nem kell tartani egy esetleges harmadik hullámban. Már csak azért sem, mert itthon is sorra épülnek ki a kritikus gyártókapacitások, amiben az ETP-nek is nagy szerepe van - mondta. A programban ezért sem szorítkoztak kizárólag a mostani járványhelyzetben kritikus termékkörök gyártásának ösztönzésére, így a nyertes pályázatok között helyet kapott például traumatológiai rögzítők vagy sebészeti lézerek fejlesztése is.

Közlése szerint az ETP-n belül a legkisebb támogatható projektméret 400 millió forint.

A beruházásoknál az elszámolható költségek legalább fele gépek, berendezések beszerzésére fordítható, míg az infrastrukturális és ingatlanbefektetés aránya az elszámolható költségek legfeljebb 50 százaléka lehet.

A támogatás meglévő kapacitás fejlesztésére, más gyártókapacitásoknak az egészségügy szolgálatába való állítására vagy új kapacitások kiépítésére fordítható. A zöldmezős invesztícióknak különösen az olyan nagy mennyiségben használt fogyóeszközöknél - mint például a gumikesztyű, maszk - van jelentősége, amelyek hiánya - mint láttuk - fájó tud lenni az ellátási láncok problémái esetén - jelezte Gion Gábor.