Magyarország első rovaripari befektetéseként 570 millió forintot kapott a Grinsect, amellyel elindulhat a rovarfehérje-üzlet fellendülése immár itthon is.

A társadalmi, illetve környezeti hatást teremtő vállalkozásokba fektető Impact Venturestől kapott seed befektetésből 2022-re egy napi 6 tonnás élő lárva kapacitású, automatizált fekete katonalégy tenyésztő és feldolgozó üzem épül, amellyel a régió meghatározó rovaripari vállalkozásává válhat a Grinsect - írja az Agroinform.hu.

A tőkebevonással a rovarfehérjét előállító vállalkozás célja a kapacitásbővítésen túl az értékesítés fellendítése, a további hazai és nemzetközi terjeszkedés, valamint korunk egyik legégetőbb problémája, a környezeti terhelés jelentős csökkentése.

A Grinsect alkotta meg az ország első - és eddig egyetlen - NÉBIH-engedéllyel rendelkező rovarfehérje előállító kisüzemét, most pedig Magyarország első rovaripari kockázati tőkebefektetésében részesült.

A rovaripar szempontjából régiónkban még csak most születnek az első komolyabb iparági felfedezések, itthon pedig az első befektetések. Országos és régiós szinteken is kiemelkedően nagynak számít az összeg, amelynek segítségével a takarmányozási célokra prémium minőségű, környezetbarát rovarfehérjét előállító Grinsect a következő években dinamikusan tud növekedni, melynek küldetése, hogy a hazai lakosság számára is elérhetővé tegye a rovartenyésztést, valamint a környezetbarát fehérjehordozó termékeket.

A Grinsecttel hazánkban is beindulhat a rovarbizniszForrás: News18.com

Hazai viszonylatban azonban még nincsenek kitaposott ösvények, bejáratott jogszabályok, vagy általános tudásmegosztás a rovartenyésztéssel és feldolgozással kapcsolatosan, ezért a rovaripar szabályozói környezetével, a formálódó iparág sajátosságaival is meg kell küzdenie a Grinsectnek.

A cég tevékenysége során a nem invazív, gyors fejlődésű fekete katonalegyet vertikális rendszerben, intenzív körülmények között tenyészti és dolgozza fel. Az ökológiailag kiemelkedő hasznosságú légy lárváját a nevelés során szerves melléktermékkel takarmányozzák, ami amellett, hogy orvosolja a szerves hulladékgazdálkodás örökké fennálló problémáját, egy úgynevezett biokonverziós folyamat útján új elemet hoz a takarmányozási láncba.

A faj ugyanis képes elfogyasztani, és magas minőségű fehérjévé, valamint biotrágyává alakítani gyakorlatilag bármilyen szerves anyagot. A felnevelt lárvák – a hatályban levő jogszabályok betartása mellett – élő vagy feldolgozott formában kiváló beltartalmi értékű takarmányként hasznosíthatók, hiszen a rovarliszt rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik. Gazdag esszenciális aminosavakban és zsírsavakban, valamint magas ásványianyag és vitamintartalommal bír.

A fekete katonalégy ilyen módú hasznosításával egy alternatív, környezetbarát megoldást kínálnak a takarmányozásban, hiszen a rovarliszt részlegesen vagy akár teljesen alkalmas a szója, illetve a halliszt kiváltására.

A jelenlegi, Csongrád-Csanád megyében lévő 200 kilogramm/nap élő lárva kapacitású kisüzem mellé a befektetésből egy napi 6 tonna élő lárva kapacitású automatizált, közepes méretű üzemet épít fel a vállalat, mely a következő egy évben 30-nál is több új munkahelyet teremt majd.

A befektetés megvalósulásával a kapacitásbővítésnek köszönhetően a Grinsect évi közel 4500 tonna szerves hulladékot hasznosít majd újra értékes rovartakarmányként. Az intenzív, vertikális rendszerben történő tenyésztésnek köszönhetően évi több mint 2100 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és évente mintegy 300 tonnával csökkenti a túlhalászatot.

Forrás: Agroinform.hu