Norilszkban, Oroszország egyik leghidegebb városában bővíti bitcoinfarmját az orosz BitCluster. A hidegnek ugyanis rendkívül fontos szerepe van a farm adottságai miatt.

Norilszk nem hivatalosan a világ legélhetetlenebb városa címmel „büszkélkedhet". A települést az év kétharmadában, vagy akár háromnegyedében is hó borítja, ezen belül négy hónapig hóviharok tombolnak, télen pedig hat héten keresztül nem kel fel a nap. Novembertől márciusig a hőmérő higanyszála csak nagyon ritkán emelkedik mínusz 20 fok fölé, és a városba külföldi csak külön engedéllyel látogathat.

Az Urál hegységen túl fekvő orosz városban télen 12 óra után nem sokkal kel fel a nap, majd 14 óra után alig negyedórával, már tér is nyugodni, miután néhány napja véget ért a november 29-e óta tartó teljes sötétség, amikor is a nap egyáltalán nem kelt fel. A legalább 100 ezer lakossal rendelkező városok közül Norilszk a Föld legészakibb városa, mely már az Északi sarkkörön is túl van. 

Az Északi sarkkörön túli Norilszkban embert próbáló a fél évig tartó tél, ráadásul ebből másfél hónapig egyáltalán nem kel fel a nap - a bitcoin bányászatához viszont keresve sem lehetne ideálisabb helyszínt találniForrás: Sputnik via AFP/Nikolaj Shhipko

A mintegy 180 ezres lélekszámú város azonban nemcsak a fagyos klímájáról híres, hanem mellé a világ egyik legsúlyosabb környezetszennyezéséről is, melyet a város gazdasági élete szempontjából meghatározó jelentőségű környékbeli színesfémbányászat okoz. Ennek keretében elsősorban nikkelt, rezet és palládiumot bányásznak.

Nagyjából egy éve azonban egy teljesen újfajta bányászat is megjelent a városban: a bitcoinbányászat, melynek viszont kifejezetten kedvez ez a klíma. Ennek oka, hogy a kriptopénzbányászat speciális adottságai miatt az átlagos számítógépeket jelentősen meghaladó számítási teljesítményre van szükség, ehhez pedig jelentős áramfelvétel társul, amivel arányosan pedig a hőkibocsátás is nő, így a folyamat hűtésigénye is igen jelentős. 

A bitcoinfarmokat nem néhány gép, hanem rengeteg gép alkotja, ameddig csak a szem ellát, így az együttes hőteljesítmény elvezetése igen komoly kihívás elé állítja a farmok tulajdonosait.

Norilszkban azonban az áramköltség is olcsó és a hűtés is stabilan biztosított, ezért az orosz BitCluster cég - úgy tűnik - megalapozott döntést hozott a tavalyi évben, amikor ezernyi gépből álló bányászfarmját az északi városba költöztette. Kiderült ugyanakkor az is: a rengeteg számítástechnikai berendezést még annak ellenére is külön kell hűteni, hogy az átlagos kinti hőmérséklet -10 Celsius fok körül mozog.

Embed from Getty Images

Minden jó, minden működik"  - somázza Vitalij Borscsenko, a cég társalapítója. „Már megtapasztaltuk a mínusz 15 fok alatti hőmérsékletet, és a másodpercenkénti 30 méteresnél is erősebb szelet."

"Legalább 25 százalékkal olcsóbb itt az áram, mint Oroszország más régióiban. Ez egy elég markáns különbség, ha bitcoinbányászatról beszélünk" - teszi hozzá Borscsenko. 

Az elektromos áram és a hűtés költsége ugyanis a legnagyobb összetevő a kriptobányászat költségei közt. 

A kriptovalutafarmról videó is készült:

A kezdeti tapasztalatok alapján nem csoda, ha a vállalat máris a bővítésen, illetve új adatközpont felállításán gondolkodik. Az adatközpont kapacitását már le is szerződtették, az ügyfelek a világ minden tájáról érkeztek, beleértve Svájcot, az Egyesült Államokat és Japánt is.

Az új létesítmény egy nikkel fémfeldolgozó közelében nyílt meg, melyet a helyi bányásztársaság, a Norilsk Nickel (Nornickel) korábban már bezárt. A Nornickel olcsó villamos energiával látja el a bitcoin bányászfarmot, mely ráadásul Oroszország elektromos hálózatától teljesen független.

(a Bloomberg nyomán)