Növekedett az év utolsó hónapjában a forgalomban lévő készpénz átlagállománya, derül ki jegybank előzetes staszkai mérlegét bemutató közleményből.

Az adatok alapján a forgalomban lévő készpénz átlagállománya 7 332 milliárd forint volt, ami 149,1 milliárd forintos növekedés november végéhez képest. Az MNB megjegyzése szerint, a növekedés mögött elsősorban az év végi szezonális hatások állnak. A készpénzállomány növekedése annak ellenére regisztrálható, hogy az elmúlt években jelentős erőfeszítések valósultak meg a különféle elektronikus fizetési megoldások elterjesztésére. 

A Magyar Nemzeti Bank épületeFotó: Polyák Attila - Origo

Az MNB mérlege ugyanakkor gyors tempóban bővült, jegyzi meg a Világgazdaság. Decemberben mintegy 1296 milliárd forinttal (6,8 százalékkal), 20 394 milliárd forintra emelkedett az összeg – derül ki a jegybanki adatokból.

A növekmény túlnyomó többsége, mintegy 1121 milliárd forint tranzakcióknak tudható be.
Eszközoldalon a külföldi követelések – vagyis a devizatartalék – mintegy 577 milliárd forinttal nőttek, ennek javát – 486 milliárd forintot – a tranzakciók adták, ugyanakkor az árfolyamváltozás is 99 milliárd forinttal emelte.

Az MNB kommentárja szerint elsősorban a nemzetközi szervezetekkel kötött repo ügyletek és az EU-tól érkező transzferek növelték a devizatartalékot. A hitelintézeteknek nyújtott kölcsönök 363 milliárd forinttal haladták meg az egy hónappal korábbit, a növekmény nagyobb részt a Növekedési Hitelprogramon (NHP) keresztül nyújtott refinanszírozás, kisebb részben pedig egyéb, hosszú lejáratú kölcsön volt.

A jegybanknál lévő állampapír-állomány 182 milliárd forinttal, 1114 milliárd forintra nőtt.
Forrásoldalon a külföldi kötelezettségek állománya 73,7 százalékkal, 3175 milliárd forintra ugrott, ennek okát nem részletezte a közlemény. Az állami betétek szintje viszont jelentősen – 23,8 százalékkal, 541 milliárd forinttal – csökkent, a kincstári egységes számlán tartott forint állomány tavaly év végén 1733 milliárd forintra esett.

A kormány devizaszámlájának egyenlege szintén csökkent, 116 milliárd forinttal, 1012 milliárd forintra mérséklődött az ezen tartott pénz. A kormányzati számlán összesen 657 milliárd forinttal csökkent az állomány.