Továbbra is válságtűrőek az MNB Alapítvány befektetései

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020 negyedik negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 657 millió forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a negyedik negyedév végén összesen 279,1 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,7 milliárd forint értékben 1562 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.
Vágólapra másolva!

A vagyonelemek értéke a 2020. december 31-i állapot szerint az alábbiak szerint alakul:

A Pallas Athéné Alapítvány és jogelődjeinek juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 279,1 milliárd forint, az alapítvány és az általa alapított gazdasági társaságok 251,8 milliárd forintot befektetési jegybe, 16,0 milliárd forintot ingatlanba, 5,7 milliárd forintot bankbetétbe és 5,6 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektettek be.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Az alapítvány a formából adódó szabályozás miatt is köteles megőrizni a rábízott vagyont. Azt nem költheti el, csak befektetheti, és annak hozamát használhatja fel tevékenysége során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítvány körültekintő kockázatvállalással kezeli oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot éri el. Az átlátható működés érdekében az alapítvány negyedévente kimutatást közöl vagyonelemei helyzetéről.