Már hat intézmény Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) forgalmazására benyújtott pályázatát bírálta el pozitívan a Magyar Nemzeti Bank (MNB), így 2021 első felében széles körben elérhetővé válhatnak az MSZH-termékek. A hitelnyújtó intézmények ajánlatainak egyszerű összehasonlítását az MNB online kalkulátor útján is segíti, amely a későbbiekben az online hitelfelvétel egyszerű megindítását is támogatja majd - írja a jegybank.

Az MNB eddig már hat intézmény számára engedélyezte Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) termékének legkorábban 2021 januárjától történő forgalmazását. A minősített hitelek elterjedése a verseny erősödését eredményezheti, támogathatja a megfelelő ügyfél-tájékoztatást, a hitelezéshez kapcsolódó határidők rövidülését, valamint ösztönözheti a teljes körű online hitelfelvételi folyamatok széleskörű elterjedését.

Az online kalkulátor segít összehasonlítani a minősített személyi hiteleketForrás: MNB Minősített Személyi Hitel oldala

A hitelnyújtói ajánlatok pártatlan, nagy pontosságú összehasonlítását az MNB által üzemeltetett MSZH Összehasonlító oldal is támogatja. Az Összehasonlító kalkulátor a hitelnyújtók által biztosított árazási képleteknek köszönhetően a személyre szabott ajánlatok pontos, táblázatos, alapértelmezetten a teljes hiteldíj mutató (THM) szerint növekvő sorrendű megtekintését teszi lehetővé. 

A platform a piaci verseny fokozása céljából jött létre, az igénybevétele díjmentes. Az MSZH Összehasonlító oldal objektív módon jeleníti meg az ajánlatokat, így nincs lehetőség azok kiemelését biztosító szolgáltatások igénybevételére sem. Ezáltal a kalkulátor nem torzítja a piaci árakat, a standard hitelfeltételekkel együtt biztosítja, hogy az előre sorolt ajánlatok valóban kedvezőbbek az őket követőknél. 

Az összehasonlító oldal a későbbiekben lehetővé teszi majd, hogy az ügyfelek a kiválasztott ajánlat megkötését a hitelező online felületére átnavigálva egyszerűen, az összehasonlításhoz már megadott adatok ismételt rögzítése nélkül kezdeményezzék.  Az MSZH-termékek esetében a hitelnyújtóknak biztosítaniuk kell az online ügyintézés lehetőségét a teljes hitelnyújtási folyamatot lefedve, az azonosítástól kezdve a hitelbírálaton és a folyósításon keresztül az előtörlesztési szándék bejelentéséig. Online hitelfelvétel esetén az intézmények az MSZH-termékek tekintetében folyósítási díjat nem számíthatnak fel. A minősítést elnyerő intézményeknek a náluk már számlát vezető vagy hitellel rendelkező ügyfelek esetében legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb július 1-től kell biztosítaniuk a teljes körű online hitelnyújtás lehetőségét.

Az összehasonlító oldal és a minősítéssel kapcsolatos további információk ide kattintva érhetők el.