A Microsoft egy új, 2 milliárd dolláros (593 milliárd forintos) fordulóban fektetett be az önvezető technológiát fejlesztő Cruise-ba.

A Cruise 2 milliárd dollárt gyűjtött össze egy újabb befektetési körben, ezzel piaci értéke 30 milliárd dollárra (8894 milliárd forintra) emelkedett. Új befektetője, egyben új partnere a Microsoft lett.

Mások mellett a General Motors (GM) és a Honda is újabb tőkeinjekciót adott a startupnak, mivel az önvezető járműgyártó vállalat közelebb került technológiája kereskedelmi forgalomba hozatalához.

Bár a Microsoft tőkéje fontos, maga a partnerség egyenlő és hosszabb távú értéket jelenthet a Cruise számára, mint a befektetés értéke, a két vállalat legalábbis így gondolkozik. A hosszú távú stratégiai partnerség keretében a Cruise az Azure-t, a Microsoft felhőalapú számítási platformját fogja felhasználni szolgáltatásában.

Bármely önálló járműipari vállalatnak, amelynek célja terméke kereskedelmi forgalomba hozatala, robusztus felhőalapú platformra van szüksége. Az önjáró járművek flottáinak üzemeltetése hatalmas mennyiségű adatot generál, így a felhőszolgáltatások az egyik legnagyobb költséget jelentik egy ilyen iparágban dolgozó társaságok számára.

A Cruise önvezető autója forgalombanForrás: getcruise.com

Cruise és a Microsoft közötti partnerség célja, hogy mindkét vállalat számára előnyöket biztosítson. A Cruise képes lesz alacsonyabb árakon biztosítani a felhőszolgáltatásokat, a Microsoft pedig kipróbálhatja néhány olyan élvonalbeli rendszerét, amely képesek kezelni a gépi tanulás és a robotika alkotta terheléseket.

A partnerség a GM-re is kiterjed majd. A Microsoft lesz a GM által preferált nyilvános felhőszolgáltató, amely segít számára felgyorsítani számos digitalizálási kezdeményezést, illetve egyszerűsíti majd a műveleteket a digitális térben.

A partnerség nem csak lehetővé teszi a Cruise számára, hogy felgyorsítsa teljesen elektromos, önvezető járműveinek forgalomba hozatalát, hanem segít a GM-nek még több előnyét kihasználni a felhő alapú számításokban, mivel 2025-ig globálisan 30 új elektromos járművet dobnak majd piacra" - közölte Mary Barra, a GM elnök-vezérigazgatója.

Forrás: Techcrunch.com