Ismeretlen csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia) nevében – számla elkészülésére hivatkozva – félrevezető e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználók széles körét - tájékoztat honlapján a közműcég.

E-számla befizetése vagy személyes adatai megadása során mindig legyen elővigyázatos! - tanácsolja a vállalat ügyfeleinek. Célszerű figyelmesen elolvasni a kapott e-mailt, és ha az abban szereplő adatok nem pontosak, vagy a levél helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha magyartalan, online programmal fordított (például ékezet nélküli) mondatokat találunk benne, ne adjuk meg személyes vagy banki adatainkat! Ha olyan hivatkozást találunk a levélben, amelynek a nevében nem a megszokott cím szerepel, ne is kattintsunk rá!

Fontos megjegyezni, hogy bizalmas adatokat (például jelszavakat, személyes adatokat, banki azonosítót) az MVM Next sem kér e-mailben.

A cég arra kéri ügyfeleit, ellenőrizzék, hogy a megszokott időszakban érkezett-e a számlaértesítés, és a számla összege megfelel-e a fogyasztás alapján vártnak.

Minden olyan e-mail, mely a személyes adatainkat, bankkártyánkat kéri, alapos ellenőrzést igényel - ezzel elkerülhetjük, hogy adathalász bűnözők kezére jussanak az adataink és a pénzünkForrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

Az MVM minden esetben pdf-formátumban csatolja az e-számlát a számlaértesítő üzenethez. Mindig célszerű ellenőrizni, hogy a pdf-számla valóban a saját nevünkre, felhasználási helyünkre szól-e, és a megfelelő időszakra állították-e ki.

Gázszámla és villanyszámla esetén is az MVM Next online ügyfélszolgálat a feladó e-mailben megjelenített neve, bár ezt a csalók leutánozhatják. Fontos viszont a megjelenített e-mail cím mögötti tényleges e-mail-cím (amely egyes levelezőrendszerek a kurzor odaillesztésére jelenítenek meg), azaz az <ugyfelszolgalat@online.mvmnext.hu> vagy a <noreply@mvmnext.hu>, mert ennek nehezebb a meghamisítása.

Az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy és noreply@nkm.energy 2021. január 1-jétől már nincs használatban, ezért ha ezekről a címekről érkezik látszólagos számlaértesítő, az minden bizonnyal adathalász-kísérlet

- hívják fel a figyelmet.

Ugyancsak adathalász-kísérlet, ha olyan ügyfél kap számlát, aki nem az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (korábban NKM Energia Zrt.) ügyfele.

Az adathalász-eseményeket az adathalasz@mvm.hu e-mail-címen át lehet jelezni a közműcég felé, akár ügyfele valaki a vállalatnak, akár nem.

Forrás: Mvmnext.hu