A Tesla tavaly az amerikai részvénypiac egyik legnagyobb sztárja volt. Idén azonban új kihívót kapott Elon Musk vállalata, ugyanis a General Motors papírja már maga mögé szorítja a Tesláét.

A General Motors (GM) új elektromos járművel jött ki az év elején, ami igen erős jelzés volt a piacnak. Világossá vált ugyanis, hogy a Tesla egyre erősebb versenytársak mellett küzd. Mindezt ráadásul úgy, hogy a globális piacon folyamatosan fokozódik a nyomás Elon Musk cégén a különböző, különösen a kínai, autógyártók felől – írja a 24/7 Wall St.

A General Motors részvényárfolyamának alakulása az elmúlt hónapokbanForrás: Investing.com

Ez pedig már a részvénypiacon is meglátszik. Eddig ugyanis nem volt könnyű lekörözni a Tesla részvényét, azonban 2021-ben a GM-nek már sikerült.

Kedden a General Motors papírja 54,84 dolláron zárt, amivel idén eddig 31,70 százalékos pluszban van. Ezzel szemben a Tesla 844,55 dolláros keddi záróárfolyama mindössze 19,68 százalékos idei erősödést jelent.

A GM egyébként a következő években igen erősen belehúzna az elektromos járművek területén. Ebben az évben kijönnek az új Chevrolet Bolt modelljükkel, majd 2022-ben érkezik a Chevrolet Bolt EUV és a GMC Hummer EV SUT is. 2023-ban pedig elvileg láthatjuk a Cadillac Lyriq közepes méretű elektromos SUV-ot. A GM közlése szerint 2025-ig négy új elektromos modellt dobnának piacra.

A Tesla részvényének teljesítménye szeptember eleje ótaForrás: Investing.com

Az elemzők egyébként úgy számolnak, hogy az évtized végén az elektromos autók eladásai elérhetik a 20 millió darabot, vagyis igencsak indokolt a növekvő verseny. Mindeközben a Tesla tavaly közel 500.000 darab járművet értékesített, amivel bár az elektromos autók piacán élen áll, a teljes autóiparban a 10 legnagyobb eladást produkáló vállalat közé sem tudott bekerülni. Egyes elemzők szerint viszont a Tesla 2023-ra megduplázhatja az eladásait, 2030-ra pedig elérheti az 5 millió darabos szintet is.

Külön érdekesség azonban, hogy a Tesla piaci értéke még így is csillagászati magasságokban áll, és nagyságrendekkel haladja meg a GM értékét. A Tesla kapitalizációja ugyanis 783 milliárd dolláron áll, míg a GM piaci értéke mindössze 71,5 milliárd dollár.