Kihívót kapott a tőzsdén a Tesla részvénye

General Motors Quarterly Profits Drop 12 Percent GettyImageRank2 Business FINANCE Transportation Land Vehicle HORIZONTAL USA CAR California General Motors Making Money Redwood City Colma Boardwalk Chevrolet LOGO ECONOMY Business Finance and Industry Finan
REDWOOD CITY, CA - NOVEMBER 09: The General Motors logo is displayed at Boardwalk Chevrolet on November 9, 2011 in Redwood City, California. General Motors reported a 12 percent decline in third quarter profits earnings of $1.73 billion, or $1.03 a share, down from $1.96 billion, or $1.20 a share one year ago. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Tesla tavaly az amerikai részvénypiac egyik legnagyobb sztárja volt. Idén azonban új kihívót kapott Elon Musk vállalata, ugyanis a General Motors papírja már maga mögé szorítja a Tesláét.
Vágólapra másolva!

A General Motors (GM) új elektromos járművel jött ki az év elején, ami igen erős jelzés volt a piacnak. Világossá vált ugyanis, hogy a Tesla egyre erősebb versenytársak mellett küzd. Mindezt ráadásul úgy, hogy a globális piacon folyamatosan fokozódik a nyomás Elon Musk cégén a különböző, különösen a kínai, autógyártók felől – írja a 24/7 Wall St.

A General Motors részvényárfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

Ez pedig már a részvénypiacon is meglátszik. Eddig ugyanis nem volt könnyű lekörözni a Tesla részvényét, azonban 2021-ben a GM-nek már sikerült.

Kedden

a General Motors papírja 54,84 dolláron zárt, amivel idén eddig 31,70 százalékos pluszban van.

Ezzel szemben a Tesla 844,55 dolláros keddi záróárfolyama mindössze 19,68 százalékos idei erősödést jelent.

A GM egyébként a következő években igen erősen belehúzna az elektromos járművek területén. Ebben az évben kijönnek az új Chevrolet Bolt modelljükkel, majd 2022-ben érkezik a Chevrolet Bolt EUV és a GMC Hummer EV SUT is. 2023-ban pedig elvileg láthatjuk a Cadillac Lyriq közepes méretű elektromos SUV-ot. A GM közlése szerint 2025-ig négy új elektromos modellt dobnának piacra.

A Tesla részvényének teljesítménye szeptember eleje óta Forrás: Investing.com

Az elemzők egyébként úgy számolnak, hogy az évtized végén az elektromos autók eladásai elérhetik a 20 millió darabot, vagyis igencsak indokolt a növekvő verseny. Mindeközben a Tesla tavaly közel 500.000 darab járművet értékesített, amivel bár az elektromos autók piacán élen áll, a teljes autóiparban a 10 legnagyobb eladást produkáló vállalat közé sem tudott bekerülni.

Egyes elemzők szerint viszont a Tesla 2023-ra megduplázhatja az eladásait, 2030-ra pedig elérheti az 5 millió darabos szintet is.

Külön érdekesség azonban, hogy a Tesla piaci értéke még így is csillagászati magasságokban áll, és nagyságrendekkel haladja meg a GM értékét. A Tesla kapitalizációja ugyanis 783 milliárd dolláron áll, míg a GM piaci értéke mindössze 71,5 milliárd dollár.