A Fordnak 3 millió járművet kell visszahívnia hibás légzsákok miatt

ford
LAS VEGAS, NV - JANUARY 05: A Ford sign is displayed at its booth at CES 2017 at the Las Vegas Convention Center on January 5, 2017 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 8 and features 3,800 exhibitors showing off their latest products and services to more than 165,000 attendees. David Becker/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai gépjárműbiztonságot felügyelő hatóság közölte, hogy a Ford Motor vállalatnak 3 millió olyan járművet kellett visszahívnia, amelyekben valószínűleg hibásak a vezető oldalán lévő Takata-légzsákok - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) elutasította a Ford és a Mazda Motor vállalatok petícióját, melynek célja a potenciálisan veszélyes járművek visszahívásának elkerülése volt. A döntés azt is előírja, hogy a Mazdának vissza kell rendelnie több mint 5 ezer járművet és meg kell javítania a légzsákokat. Fontos kiemelni, hogy ez a 2006 és 2012 közötti modelleket érinti.

A Ford vállalatnak 30 napon belül be kell mutatnia az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalnak egy ütemtervet a járműtulajdonosok értesítéséről és a probléma megoldásának megkezdéséről.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Becker

A hiba olyan ritka helyzetben jelentkezik, amikor a jármű hosszú ideig van magas páratartalomnak kitéve. Ebben az esteben a légzsákot felfújó mechanizmus szétrobbanhat és nagy sebeségű, potenciálisan halálos fémdarabokat juttathat az utastérbe. Ennek a meghibásodásnak az esélye azt eredményezte, hogy világszerte mintegy száz millió hibás felfújó berendezést kellett visszahívni,

amit 19 különböző autógyár telepített járműveibe.

A Takata-légzsákokkal felszerelt autók közül még 17 millió továbbra is javításra vár, közölte a hónap elején az autóbiztonsági ügynökség. Továbbá az is kiderült, hogy a meghibásodott alkatrészek világszerte 27 ember halálát okozták, amelyből 18 az Amerikai Egyedült Államokban hunyt el, illetve több, mint 4 száz sérülést jelentettek be eddig.