Kiugró mértékben nőtt a hazai gazdák átlagos jövedelme tavaly

Takarékbank, Takarékbank Zrt., illusztráció, 2020.04.30., Budapest
Takarékbank illusztráció. 2020.04.30 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
A magyar agrárium kiválóan helyt állt 2020-ban. Kiugró mértékben nőtt tavaly a gazdák átlagos jövedelme Magyarországon még annak ellenére is, hogy a pandémia és az állategészségügyi járványok nem kerülték el az ágazatot. 2020-ban a Takarékbank Agrár Üzletága is erős évet zárt, amíg az agrár pénzügyi piac előzetes adatok szerint 11 százalékkal bővült, addig a Takarékbank agrárhitelállománya mintegy 13 százalékkal, a forrásállomány pedig 33 százalékkal növekedett 2019-hez képest. A bank az agráriumban immár 24 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A továbbra is népszerű Agrár Széchenyi Kártya piacán pedig jelenleg 73 százalékos részt tudhat magáénak a bank.
Vágólapra másolva!

A Takarékbank elemzői már többször hangsúlyozták, hogy

az agráriumot nem érintette olyan mértekben a koronavírus-járvány, mint más szektorokat.

Nehézségből ugyanakkor így sem volt hiány. Először a szeszélyes év eleji időjárás, a tavaszi aszály, majd a sok csapadék és végül az állategészségügy járványok, a sertéspestis és a baromfiinfluenza, ősszel pedig a gabonaárak felértékelődése bolygatta fel a piacot.

A pandémiával kapcsolatban azt Hollósi Dávid ügyvezető igazgató is elismeri, hogy azok a gazdálkodók, akik például éttermekbe, szállodákba szállítottak magas minőségű feldolgozott termékeket, nehezebb évet tudhatnak maguk mögött, azonban azok, akik gyorsan alkalmazkodtak és nem voltak kitéve ezeknek a szektoroknak, kiemelkedő évet zárhattak.

A hitelekből, jövedelembevételekből látszik a likviditásbőség.

A Takarékbank ezt hamar felismerte és kihasználta a kormányzattól, garanciavállaló intézményektől érkezett hitelfinanszírozási lehetőségeket, miközben az ügyféligényeknek megfelelően ők maguk is folyamatosan fejlesztették termékeiket.

„Nagyon jó évet zárt a Takarékbank.

A hitelezési állományunk 240 milliárd forintra növekedett, a forrásállomány pedig mintegy 33 százalékkal bővült. Ennél is nagyobb a növekedésünk a méltán népszerű Agrár Széchenyi Kártya értékesítése terén. Amíg az ASZK 90 milliárdos piaca 160 milliárd forintra növekedett, addig nálunk 70 milliárd forintról 116-ra nőtt az állomány, így a piaci részesedésünk már eléri a 73 százalékot" – mondta el Hollósi Dávid.

A hazai átlag felett teljesített a Takarékbank Agrár Üzletága Fotó: Csudai Sándor - Origo

Új üzleti modellel, országosan kiépített Agrárcentrum-hálózattal vágott neki a tavalyi évnek a Takarékbank Agrár Üzletága.

Az új struktúra, vagyis az, hogy minden agrárügyfél dedikált ügyintézőt, külön kiszolgálást és pénzügyi tanácsadást kap, beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

A Takarékbank Agrár Üzletágának vezetője szerint emellett a 2020-as sikerük kulcsa az, hogy nem álltak ki egyetlen ágazat mögül sem, így, ha óvatosabban is, de továbbra is finanszírozzák a sertés- és baromfiágazatot és egyelőre megtérül a hozzáállásuk. Összességében egyébként is jók a tapasztalataik a mezőgazdasági vállalkozókkal kapcsolatban, mert a gazdák gyorsan alkalmazkodnak, jó adósok, így például a moratóriummal is csak kevesen élnek.

Az idei tervekről szólva az ügyvezető igazgató elmondta, hogy 2021-re a tavalyihoz hasonló piaci növekedést szeretnének elérni, egyebek mellett úgy, hogy még jobban alkalmazkodnak a gazdák igényeihez, és tovább gyorsítják az ügyletek elbírálását.

Emellett február elsejétől létrehozzák a kiemelt ügyfélkapcsolati területüket, ahol kimondottan nagybevételű agrár- és élelmiszeripari cégeket, valamint termékpályákat szeretnének finanszírozni.