Szaúd-Arábia exportálta tavaly a legtöbb kőolajat Kínának, a második legnagyobb szállító Oroszország volt.

A kínai vámhatóság által közölt adatok szerint 2020-ban Szaúd-Arábia 84,92 millió tonna kőolaj adott el Kínának 28,05 milliárd dollár értékben. Nem sokkal lemaradva a második helyen Oroszország állt, amely 27,3 milliárd dollárért exportált 83,57 millió tonna kőolajat az ázsiai országnak.

A harmadik helyen álló Irak 19,17 milliárd dollárért 60,11 millió tonna kőolajat szállított Kínának, majd a listán Brazília (42,18 millió tonna), Angola (41,78 millió tonna) és Omán (37,83 millió tonna) a további sorrend.

Kína a világ legnagyobb olajfelhasználója.

Szaúd-Arábia, majd Oroszország szállította a legtöbb kőolajat Kínának a 2020-as évbenForrás: Shutterstock/Oleksandr Kalinichenko

A vámhivatal adatai szerint az elmúlt hat hónapban jelentősen növelni kezdte a Kínába irányuló olajexportját az Egyesült Államok, amely a tavalyi első fél évben még nem szerepelt a tíz legnagyobb olajszállító ország listáján, decemberben azonban már a negyedik volt.Tavaly öt hónapban, januárban, áprilisban, júliusban, augusztusban és októberben Oroszország szállította a legtöbb kőolajat Kínának, a többi hét hónapban pedig Szaúd-Arábia.