64 milliárd forintnak inthetett búcsút egy férfi, mert elfelejtett egy jelszót

bitcoin, kriptovaluta
Vágólapra másolva!
Nem először fordul elő, hogy valaki ideig-óráig nem fér hozzá pénzéhez vagy megtakarításaihoz egy fontos adat, adott esetben épp egy jelszó elfelejtése, elvesztése miatt. Ezúttal egy bitcoint tartalmazó elektronikus pénztárca tulajdonosának esete vált ismertté. A tulajdonos elfelejtette a digitális pénztárcája jelszavát, és így azzal együtt a benne lévő, most 220 millió dollárnyi kriptovalutának is búcsút inthetett. Ez a pénz átszámítva mintegy 64 milliárd forintot ér.
Vágólapra másolva!

Megfogalmazása szerint "békét kötött" a veszteséggel Stefan Thomas német programozó, aki 7002 bitcoint tárolt biztonságosan egy merevlemezen. Szerinte az idő minden sebet meggyógyít, noha korábban önértékelési zavarokról nyilatkozott a férfi, aki azzal került a lapok címoldalára, hogy

egy elfelejtett jelszóval elérhetetlenné tette a nagyjából 220 millió dollárt, azaz a most mintegy 64 milliárd forintot érő bitcoinjait.

A pénzt egy IronKey eszközön tárolta, mely 10 lehetőséget ad a tulajdonosának, hogy helyesen beírja a jelszót, mielőtt végérvényesen titkosítja annak tartalmát.

A bitcoin csak elektronikus formában érhető el - ha valaki biztonságosan tárolja, de elfelejti a jelszót, végérvényesen elveszíti azt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A férfi, aki most San Franciscóban él, csak egyike azon bitcoin tulajdonosoknak, akik elvesztették a hozzáférést az elektronikus pénzükhöz.

Egyes becslések szerint

a világ bitcoin állományának 20 százaléka is lehet ilyen beragadt pénz,

melynek az lehet az egyik magyarázata, hogy nagyon az elején jutottak hozzá, amikor egy bitcoin értéke még csak 5-10 dollár volt, azaz mai árfolyamon mintegy 1500-3000 forint, vagy még kevesebb. Így nem fordítottak sok figyelmet rá, illetve mivel nagyon régen jutottak hozzá, elvesztették vagy elfelejtették a hozzáférés jelszavát.

Ma egy bitcoin árfolyama 9,5 millió forint körül mozog. A bitcoin 2008-ban jelent meg, 2009 januárjában vették használatba.