A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatunkban ma az alábbi kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőitől: „Szeretnénk kicserélni a konyhabútorunkat, és a konyhában használt gépeinket, de megcsúsztunk időben, s lemaradtunk a tavalyi olcsó személyi hitelekről. Idén is vannak kedvező ajánlatok? (N. Gergely, Budaörs)". Válaszol dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese.

Tavaly december végén ugyan hatályát vesztette a jogszabály, ami – a járvány miatt ideglenesen – 5,75 százalékon maximálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíját (THM), az év elejétől azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel termékek is elérhetők. Várhatóan akár öt-hat intézmény is startolhat az eddigieknél jóval olcsóbb és fogyasztóbarát kiszolgálást nyújtó ilyen személyi kölcsönével.

A fogyasztóbarát termékek kamata 500 ezer forint alatti hitelnél legfeljebb 15 százalékkal, ennél nagyobb kölcsönösszegnél pedig maximum 10 százalékkal haladhatja meg a hitelezők által a termékhez megadott viszonyítási (referencia) kamat mértékét.

További feltétel, hogy a hitelnyújtók legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százalékát számíthatják fel folyósítási, illetve legfeljebb 0,5 százalékát előtörlesztési díjként, szemben a mindkét költségnél jellemző 1 százalékos korábbi piaci gyakorlattal.

Az új fogyasztóbarát termékeknél online szerződéskötés esetén ingyenes a folyósítás, és semmit nem kell fizetnünk akkor sem, ha előtörlesztéskor egy évnél kevesebb van hátra a futamidőnkből.

Fogyasztóbarát személyi hitelajánlatoknál nem lehetnek rejtett költségek sem: ha például egy bank kötelező díjköteles bankszámla nyitást írna elő számunkra a kölcsönéhez, akkor ezt a személyi kölcsön árából adott további kedvezménnyel kezdeményezheti csak nálunk.

Növelheti a biztonságérzetünket, hogy e konstrukciók csak fix kamatozásúak lehetnek. Emiatt tehát a teljes futamidő alatt nem módosulhat a havi törlesztőrészlet. A maximális futamidő pedig legfeljebb 7 évre rúghat, ami szintén véd a túlzott eladósodástól.

A tavalyi, kamatmaximalizált hitelek helyébe Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek léptek, melyek több kedvezményt is tartalmaznak, beleértve a kamatok plafonjának szabályozását isForrás: MTI/Mónus Márton

Gyorsabbá válik az eddig megszokottnál a hitelezők ügyintézésének tempója is. Papír alapú szerződéskötés esetén a hiteligény befogadásától számított legfeljebb 3 nap, online szerződésnél pedig 2 nap alatt már folyósítania kell a hitelösszeget a minősítést elnyerő intézménynek.

Külön kötelezettség a fogyasztóbarát termék pecsétre pályázó hitelnyújtóknak, hogy a teljes hitelezési folyamatot – így a hiteligénylést, ügyfélazonosítást, szerződéskötést, akár esetleges hiánypótlást – az internetbankon, akár otthonról le kell tudniuk bonyolítani, amennyiben igényeljük ezt.

A terméket forgalmazóknak ezt meglévő ügyfeleiknek legkésőbb 2021. április 1-jétől, a hozzájuk újonnan betérőknek pedig legkésőbb július 1-jétől kell biztosítaniuk.

Az MNB az év elejétől honlapján online összehasonlító kalkulátort is működtet a piacon elérhető fogyasztóbarát személyi kölcsönök jellemzőinek összehasonlítására. E kalkulátor a hitelnyújtó intézmények által biztosított adatoknak köszönhetően pontos, személyre szabott ajánlatok megtekintését teszi lehetővé, THM szerint növekvő sorrendben.

A platform a piaci verseny fokozása céljából jött létre, a használata díjmentes, a hitelnyújtóknak pedig (a piaci oldalakkal ellentétben) nincs lehetőségük fizetett hirdetések révén kedvezőbb pozíciót szerezni. Ha megtaláljuk a nekünk legjobb ajánlatot, innen egyből a hitelező weblapjára navigálva – adataink ismételt rögzítése nélkül – a fenti időpontoktól online lehetőség lesz a hiteligénylésre.

A cikk szerzője dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese.