A Google eltávolítaná a keresőmotorját Ausztráliából abban az esetben, ha a technológiai óriásnak fizetnie kell a jövőben a hírcsatornák tartalmának használatáért. A vállalat országos ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a keresőmotor eltávolítása a legvégső esetben történne csak meg.

Az ausztrál kormány egy kötelező magatartási kódex kidolgozását kezdte meg, amely előírná, hogy az olyan hatalmas vállalatok, mint a Facebook és a Google, fizessenek a hírcsatornáknak a tartalmuk felhasználásáért. A The Sydney Morning Herald szerint ez odáig fajulhat, hogy a Google elhagyhatja az országot.

Amennyiben a kódex ezen verziója törvénnyé válik, a Googlenak nem marad más választása, mint hogy leállítsa a keresőmotorja elérhetőségét Ausztráliában" - mondta el a Google országos ügyvezető igazgatója Mel Silva.

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

Eleinte az ország képviselői arról folytatták a tárgyalásokat, hogy egy olyan megállapodásra lenne szükség, ahol a hírekért önkéntesen fizetnek a nagyobb vállalatok. Miután azonban kiderült, hogy a járvány hatással van a híripar hirdetési bevételeire, a kormány úgy döntött, hogy kötelezővé tenné a fizetést.

A Google 2020 augusztusában válaszul egy nyílt levelet tett közzé, amelyben figyelmeztette a felhasználókat arra, hogy amennyiben a kormány bevezeti a törvényt, a vállalat ingyenes keresőmotorja és YouTube szolgáltatásai veszélybe kerülnek.

Scott Morrison az ausztrál miniszterelnök.Forrás: AFP/Mark Graham

Nem reagálunk fenyegetésekre" - mondta Scott Morrison miniszterelnök, amikor a Google nyilatkozatával kapcsolatban megkeresték. A technológiai óriás ügyvezető igazgatója azonban tagadja, hogy a kijelentése fenyegetés lett volna. Hozzátette, hogy a keresőmotor eltávolítása az országból a legrosszabb esetben történne meg.

Szerintea hírtartalmakért való fizetés tarthatatlan precedenst teremtene vállalkozások, és a digitális gazdaság számára.

A Google vállalaton kívül a Facebook is ellenezte már a kezdetektől fogva a kötelező fizetést, viszont a közösségi hálózat nem fenyegetőzött azzal, hogy elhagyja Ausztráliát, ha a javaslat törvény lesz, de már nem tudna termékként híreket kínálni.