Felmerült annak gyanúja, hogy kétszer adták el ugyanazt a bitcoint

bitcoin, kriptovaluta
Vágólapra másolva!
Az ázsiai számlák adják a digitális eszközökkel történő kereskedés majdnem felét – derül ki egy friss jelentésből. Ráadásul a régió ad otthont a világ 10 legértékesebb kriptovaluta-cégéből hatnak. Mindeközben a bitcoin folytatta az idei gyengülését, ahogy két kedvezőtlen hír is érkezett a piacon.
Vágólapra másolva!

Ha a digitális eszközökkel (elsősorban kriptovalutákkal) folytatott kereskedés volumenét nézzük, Ázsia hatalmas előnyben van a világ többi térségéhez képest.

A kontinens adja ugyanis a teljes kereskedés majdnem felét

– írja az Asia Times a Messari friss jelentése alapján.

A legnagyobb helyi piacok között Kína, Japán, Dél-Korea, Hongkong, valamint Szingapúr található, azonban más régiós országokban is folyamatosan bővül a kriptopiac.

Ázsia kripto-uralkodása

Különösen érdekes, hogy Kelet-Ázsiában (főként Kínában) jelentős részben a nagyobb értékű, 10.000 dollár fölötti kereskedési tevékenységek dominálnak. Emellett a térség befektetői elsősorban a rövidtávú kereskedésre fókuszálnak, míg például Észak-Amerikában a befektetők hosszú távra terveznek az eszközökkel – mondta Mira Christiano, a Messari elemzője.

Ázsiában bonyolítják a kriptovaluta-kereskedés jelentős részét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ázsiai dominanciát jól érzékelteti, hogy a 2020 júniusáig tartó 12 hónapban Ázsia felelt a globális kriptovaluta-aktivitás 43 százalékáért – ez mindösszesen majdnem 300 milliárd dollár értékű tranzakciót jelentett.

Összevetésképpen, az ázsiai aktivitás önmagában akkora volt, mint az amerikai és az európai együttvéve.

Ráadásul a kereskedés mögött álló vállalatok döntő többsége is Ázsiához kötődik. A vezető token projektek jelentős része ázsiai székhellyel rendelkezik, a határidős bitcoin-kereskedések 94 százalékát pedig a kontinens cégei bonyolítják.

2019 végén a világ 10 legnagyobb kriptovaluta-vállalatából hat Ázsiában volt. Ezek a Binance, a Bitmain, a Canaan, a Block.one, az Ebang, valamint a Liquid – a cégek fele közvetlenül kötődik a bitcoin-bányászathoz.

Bajban a bitcoin?

Mindeközben csütörtökön a bitcoin árfolyama lement 30.000 dollár alá is, és a 17 százalékos gyengülésével nagyjából 100 milliárd dollárnyi érték tűnt el a legnépszerűbb kriptovaluta piacáról. A bitcoin jelenleg több mint 30 százalékos mínuszban van a januárban elért, 41.940 dolláros csúcsához képest. Közép-európai idő szerint péntek délelőtt a bitcoin már valamivel 30.000 dollár fölött állt.

A bitcoin korrekciója egyrészt betudható annak, hogy tavaly több mint 300 százalékot drágult, vagyis sokan úgy dönthettek, a mindenkori csúcsok után elkezdik realizálni a profitot.

Volt azonban a napokban két olyan hír, amely szintén megtámogathatta a gyengülést.

Egyfelől Janet Yellen, az amerikai pénzügyminiszteri poszt várományosa és a jegybank szerepét betöltő Fed volt elnöke, közölte, a politikai döntéshozóknak vissza kellene fogniuk a bitcoin használatát, annak súlyos kockázatai miatt.

A bitcoin/dollár árfolyam alakulása tavaly március óta Forrás: Investing.com

Szerdán pedig a BitMEX Research jelezte egy kutatásában, hogy úgynevezett „kettős eladások" jelentek meg a bitcoin blokklánc hálózatában, ami kritikus hibának számít. Ez azt jelenti, hogy egyes tulajdonosok képesek voltak arra, hogy kétszer adják el ugyanazt a bitcoint.

Később aztán kiderült, hogy valószínűleg nem erről a hibáról, hanem egy félreértésre okot adó technikai jelenségről volt szó a blokkláncban, azonban már a gyanú is beindíthatta az eladást

– írja a Business Insider. Még úgy is, hogy mindeközben a nagyvállalatok továbbra sem hátrálnak ki a bitcoin mögül, sőt, legutóbb a BlackRock tette lehetővé két alapja számára, hogy bitcoinba fektessen.