Ezért kaphat 100 millió dollárt Elon Musktól

Tesla, logó, autó, Elon Musk
(FILES) In this file photo Elon Musk, founder of SpaceX, speaks during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center March 9, 2020, in Washington, DC. - Tesla chief Elon Musk on May 9, threatened to pull his electric car headquarters and plant out of California after local authorities kept him from resuming production due to the coronavirus pandemic. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezére, új jótékonysági akciót jelentett be csütörtökön. Közölte ugyanis, hogy 100 millió dollárt, azaz 30 milliárd forintot ad annak, aki a legjobb technológiát dolgozza ki a szén-dioxid légkörből való kivonására.
Vágólapra másolva!

Elon Musk a jövő hétre ígért részleteket a 100 millió dolláros díjjal kapcsolatban, de azt egyértelművé tette, hogy az nyerné a „versenyt", aki a legjobb szén-dioxid-kivonási technológiával áll elő.

Musk egyébként nemrég rövid időre a világ leggazdagabb embere lett, megelőzve Jeff Bezost, az Amazon vezérét. A Tesla részvényárfolyamának csökkenése azonban letaszította őt a trónról.

Musk nemrég arról kérdezte a Twitter-követőit, hogyan tudná a legjobban felhasználni a vagyonát

– írja a Business Insider.

A Tesla alapítója 2012-ben aláírta azt a Bill Gates és Warren Buffett által indított kezdeményezést, melynek értelmében az aláírók vállalják, hogy még az életükben jótékony célokra fordítják vagyonuknak legalább a felét. Musk eddig tudományos és mérnöki projektekre adományozott, de adott pénzt megújulóenergia-kutatásra és űrkutatásra is.

Elon Musk 100 millió dollárt adományoz a klímaváltozás elleni harcra Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Mindazonáltal Musk szeptemberig mindössze 100 millió dollárnyi összeget fordított jótékony célokra, ami a nettó vagyonának kevesebb mint 1 százaléka.

A szén-dioxid-kivonási technológia azonban fontos szerepet játszhat a klímaváltozás elleni harcban. Noha még sok kérdés van a működése körül, egyre több kutatás mutatott rá, hogy a vállalatoknak és a kormányoknak sürgősen el kell kezdeniük olyan megoldásokon dolgozniuk, melyek nagy mennyiségben tudnak kivonni szén-dioxidot a légkörből.

Egy novemberi Scientific Reports kutatás szerint legalább 33 gigatonna szén-dioxidot kellene minden évben kivonni a légkörből.

Összevetésképpen, ez majdnem annyi, mint a globális fosszilis-üzemanyag iparág teljes szén-dioxid kibocsátása volt 2018-ban (36 gigatonna).